Τη φόρμουλα για τον πιο ανώδυνο τρόπο επιστροφής αναδρομικών αναζητά η κυβέρνηση, καθώς στην περίπτωση επιστροφής αναδρομικών δέκα μηνών το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ.
Αντίθετα οι νομικοί ισχυρίζονται ότι η περίοδος αναδρομικότητας εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2018, οπότε έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος για τον προϋπολογισμό ανεβαίνει πάνω από τα 9 δισ. ευρώ.
Το κόστος
Οι συνταξιούχοι που διεκδικούν αναδρομικά ανέρχονται περίπου στα 2,5 εκατ. και το ποσό είναι τεράστιο. Για τα αναδρομικά των 10 μηνών που ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, η κυβέρνηση θα έπρεπε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 5,5%.
Βέβαια, στο ζύγι μπαίνουν και τα πολιτικά οφέλη που θα αποκομίσει η κυβέρνηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών, παρά το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος.
Το μηνιαίο κόστος των διεκδικούμενων αναδρομικών υπολογίζεται σε 175 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,75 δισ. ευρώ για το 10μηνο, δηλαδή 2,1 δισ. τον χρόνο, κι αυτό μόνο από τις περικοπές του 2012 που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις . Αν προστεθούν και τα δώρα που καταργήθηκαν εντελώς το 2012 (περικοπή που επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική το 2015), τότε το ποσό φτάνει στα 4,2 δισ. τον χρόνο.
Για το 10μηνο, τα 2,5 εκατ. συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά ποσά που ξεκινούν από περίπου 650 ευρώ και φθάνουν έως και τις 7.000 ευρώ. Στην περίπτωση που οι διεκδικήσεις φθάνουν έως και τον Δεκέμβριο του 2018, αφορούν δηλαδή 42 μήνες, τα ποσά αγγίζουν ακόμη και τις 27.000 ευρώ για συνταξιούχο με μία κύρια και μία επικουρική.
Τα 660 ευρώ αφορούν κατά κύριο λόγο τους αγρότες, συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ, που με κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα.