Σημειώνοντας ότι παράγοντες μιας πιθανής μελλοντικής υποβάθμισης θα ήταν μια αναστροφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε ΒΒ (Low) από Β (High) προχώρησε ο οίκος DBRS την Παρασκευή, σημειώνοντας ότι παράγοντες μιας πιθανής μελλοντικής υποβάθμισης θα ήταν μια αναστροφή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μια σημαντική δημοσιονομική διολίσθηση ή μια ανανέωση παραγόντων αστάθειας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Όπως αναφέρει ο οίκος, μετά την τελευταία αξιολόγηση, η Ελλάδα και οι θεσμοί ολοκλήρωσαν επιτυχώς την πρώτη και τη δεύτερη αναθεώρηση. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί φέτος στο 2,3%, από περίπου 1,9% το 2018, ενώ αναμένει ότι ο δημοσιονομικός στόχος για το 2018 θα ξεπεραστεί. Επιπλέον, επισημαίνει πως η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές και πως η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει αυτές τις εξελίξεις.
Παράλληλα, Η DBRS προβλέπει ότι θα συνεχίσει να αξιολογείται θετικά από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στο πλαίσιο της διαδικασίας ενισχυμένης εποπτείας, η οποία θα πρέπει να ενεργοποιήσει και πάλι τα μέτρα για το δημόσιο χρέος και να συνεχίσει να ενισχύει την εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές.
Ακόμη, ο λόγος του χρέους προς ΑΕΠ παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και η επίτευξη ενός κατάλληλου δημοσιονομικού μίγματος, παράλληλα με την παροχή πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, τα NPEs βρίσκονται σήμερα σε πολύ υψηλό επίπεδο, περιορίζοντας την ικανότητα των τραπεζών να στηρίζουν την πραγματική οικονομία.
Η DBRS επισημαίνει ότι μακροπρόθεσμα, η πρόκληση της διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος για πολλά χρόνια για την κάλυψη των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους εγείρει ερωτηματικά για το πλαίσιο του χρέους.
Οι παράγοντες που συνετέλεσαν στην αναβάθμιση της Ελλάδας, σύμφωνα με το καναδικό οίκο αξιολόγησης, είναι: (1) η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, (2) η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας (3) η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων (4) η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών.
Αντίθετα, παράγοντες μιας πιθανής μελλοντικής υποβάθμισης θα ήταν (1) μια αναστροφή ή ανατροπή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, (2) μια σημαντική δημοσιονομική διολίσθηση (3) μια ανανέωση παραγόντων αστάθειας του χρηματοπιστωτικού τομέα.