Πολύτιμες ανάσες για την ελάφρυνση των οφειλών, δίνουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις που αφορά σε χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, μέχρι και το τέλος του 2018, όπως εκτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, σημείωσε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων αποτελεί ευκαιρία και ανάσα για τους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι και το τέλος του 2018, αλλά συμπλήρωσε ότι βασική στόχευση, τόσο της παρούσας κυβέρνησης όσο και της επόμενης, θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μίας τέτοιας ασφαλιστικής και φορολογικής πολιτικής η οποία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών.
Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι οι «κόφτες» που έχουν προβλεφθεί στο νομοσχέδιο αποκλείουν τους κακοπληρωτές και εμποδίζουν έναν οφειλέτη να εγκαταλείψει τη ρύθμιση, ενώ στα θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνεται ότι η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται στα 30 ευρώ για όσους οφειλέτες έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, καθώς θα διευκολύνει τους ασθενέστερους να φανούν συνεπείς στην αποπληρωμή των οφειλών τους.
Το ότι περιλαμβάνονται στα χρέη και ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τέλος του 2018, επίσης, χαρακτηρίζεται θετικό στοιχείο προκειμένου να αφορά η ρύθμιση το μεγαλύτερο δυνατόν αριθμό οφειλετών.
«Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι θα είναι η τελευταία ρύθμιση που θεσμοθετείται για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών», σημείωσε ο κ. Μίχαλος, «και θα υπάρξει εξορθολογισμός ώστε να μη γεννηθεί, στο μέλλον, μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών».