Περιμένοντας το νέο σχέδιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος της ευρωζώνης η οποία αναμένεται να καταλήξει σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα.

 

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, η σύνοδος ξεκίνησε στις 13:35 (14:35 ώρα Ελλάδας).

 

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

 

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες παρουσίασαν την γαλλογερμανική πρόταση στον κ. Παπανδρέου, από τον οποίο θα ζητήσουν τη σύμφωνη γνώμη του για την ολοκλήρωση της απόφασης, ανέφεραν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα.

 

Επανεκκίνηση ελληνικής οικονομίας μέσω…Μάρσαλ

Διαρροές από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, λίγα λεπτά ενώ άρχισε –η πιο σημαντική όπως δείχνουν τα γεγονότα- Σύνοδος Κορυφής, κάνουν λόγο πως η σωτηρία της Ελλάδας περνά μέσα από την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ενώ γίνονται αναφορές για επανεκκίνιση σχεδίου Μάρσαλ.

 

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με τα διεθνή Μέσα, Οι Ευρωπαίοι εταίροι, εξετάζουν για την Ελλάδα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από την τρόικα και μείωση των επιτοκίων. Παράλληλα, γίνονται αναφορές στην ανάγκη εκπόνησης ενός «σχεδίου Μάρσαλ» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 

Τι συζητείται αυτή τη στιγμή

Η πρόταση που συζητείται από τους ηγέτες της ευρωζώνης φέρεται να προβλέπει, παράταση της αποπληρωμής των δανείων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στα 15 χρόνια (από 7,5 σήμερα) και την πτώση του επιτοκίου για τα νέα δάνεια στο 3,5%.

 

Ο μηχανισμός στήριξης (EFSF) θα μπορεί να παρεμβαίνει «προληπτικά» και να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

 

Όσον αφορά στο ακανθώδες ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτών, στο τραπέζι βρίσκονται -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- τρεις επιλογές. Δηλαδή, η επαναγορά χρέους, η μετακύληση και η ανταλλαγή του.

Οι «διαρροές» επιβεβαιώνουν τις προγενέστερες πληροφορίες, ότι η ιδέα επιβολής φόρου στις τράπεζες εγκαταλείφθηκε.

 

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο η λύση να οδηγήσει σε “επιλεκτική χρεοκοπία”, Γερμανικές κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι οι αντιστάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κάμφθηκαν και θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο.

 

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21. 07. 2011 – 14:17

 

Διαβάστε επίσης: Περικοπή δημόσιου χρέους «βλέπει» το Γαλλικό Πρακτορείο

                        Σε τροχιά λύσης μπαίνει το ελληνικό χρέος

                       Αισιόδοξη η Μέρκελ- «ναι» σε επιλεκτική χρεοκοπία ο Τρισέ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ