Εκτενές άρθρο του μεγάλου ειδησεογραφικού πρακτορείου για τα μέτρα ανακούφισης
Τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα σχολιάζει σε εκτενές άρθρο το Reuters, υπό τον τίτλο «Καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, η Ελλάδα ανακοινώνει μέτρα ανακούφισης» («As elections loom, Greece announces ‘relief measures’»).
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την Τρίτη σειρά φορολογικών περικοπών και δεσμεύθηκε να προσφέρει πρόσθετο εισόδημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, μεταξύ άλλων.
Η Ελλάδα εξήλθε του τρίτου προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018 και υπερέβη τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς δανειστές της, δίνοντας στην κυβέρνησή της περιθώριο να προχωρήσει σε αυτά μέτρα και μάλιστα κατά τη διάρκεια ενός έτους εκλογών.
«Ήρθε η ώρα να αποκατασταθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», ανέφερε ο Τσίπρας σε κοινή ενημέρωση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλότο και άλλους υπουργούς. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ το 2019-21. Περιλαμβάνουν ένα μόνιμο όφελος για τους συνταξιούχους, οι οποίοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κάθετα κατά το ζενίθ της κρίσης το 2012.
Ο φόρος προστιθέμενης αξίας στα εστιατόρια θα μειωθεί στο 13% από 24%, ενώ ο χαμηλότερος συντελεστής ΦΠΑ θα μειωθεί στο 11% τοις εκατό. Η κυβέρνηση θα εξαλείψει επίσης τον λεγόμενο «φόρο αλληλεγγύης» στα ετήσια εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και θα τον μειώσει για όλα τα άλλα εισοδήματα από το επόμενο έτος.
Επιθυμεί επίσης να μειώσει το εταιρικό φόρο στο 25% έως το 2021 από 28%.
Ο Τσίπρας, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ψήφο εμπιστοσύνης την Παρασκευή 10/5, δήλωσε ότι τα νέα μέτρα δεν αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας ή τους ετήσιους στόχους. Ωστόσο, όπως αναφέρει το άρθρο του Reuters, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι δανειστές, κλιμάκιο των οποίων βρίσκεται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, έχουν εγκρίνει αυτές τις ανακοινώσεις.
Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να παρέχει πρωτογενή πλεόνασμα του προϋπολογισμού, εξαιρουμένης της εξυπηρέτησης του χρέους, κατά 3,5% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής έως το 2022.
Η υπέρ-απόδοση για το 2019 θα ανέλθει σε 1,14 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος προσέθεσε ότι η χώρα διαθέτει ένα μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 31 δισ. ευρώ.
Τις επόμενες ημέρες, ποσό 5,5 δισ. ευρώ θα κατατεθεί σε έναν ειδικό «εγγυητικό» λογαριασμό, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως εγγύηση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους έως το 2022 και τις υποχρεώσεις χρέους, βάσει αυτών που ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Υποσχεθήκαμε 3,5% και οι δανειστές θα το επιτύχουμε», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.