Πολύ σημαντική θεωρούν οι βιοτέχνες την διαδικασία κατηγοριοποίησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανάλογα με τους βαθμούς όχλησης και ζητούν την συμμετοχή τους στο στάδιο της προετοιμασίας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Αυτό αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχαν οι πρόεδροι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Π. Ραβάνης, και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Ευαγγ. Τσιτούρας, με τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, κ. Αλ. Φούρλα, σε μία κίνηση έκφρασης της διάθεσης των βιοτεχνικών επιμελητηρίων για συνεργασία στο πλαίσιο του νέου ρόλου που τους αποδίδεται ως σημείου «one stop shop» για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων βάσει σχεδίου νόμου που βρίσκεται σε διαβούλευση.
Ο κ. Φούρλας ζήτησε, την συμμετοχή των επιμελητηρίων στην διαβούλευση και τον διάλογο του υπουργείου με τους φορείς και τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.
Και οι δύο πλευρές (υπουργείο και εκπρόσωποι βιοτεχνικών επιχειρήσεων) όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο επιμελητήρια προσβλέπουν στην αναγκαία απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης όλης εκείνης της απαιτούμενης πληροφόρησης σε σχέση με όρους και προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας επιχειρηματικών μονάδων, η οποία να είναι προσβάσιμη στους επιχειρηματίες όταν λαμβάνουν τις αποφάσεις τους για το επιχειρείν.
Οι πρόεδροι των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων
– εξέφρασαν την ανάγκη για τυποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για τις επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης.
– Δήλωσαν ότι βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση η απαλλαγή από την υποχρέωση εφοδιασμού με άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας δραστηριοτήτων της κατηγορίας Ι και η υποβολή απλώς υπεύθυνης δήλωσης η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες εγκρίσεις και δικαιολογητικά.
– σημείωσαν την ανάγκη εξεύρεσης επαρκών χώρων για την ανάπτυξη της Μεταποίησης στην Αττική σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκαν για την συμμετοχή τους στην διαβούλευση σε σχέση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα δύο επιμελητήρια, τα ζητήματα που προσπαθεί να επιλύσει το σχέδιο νόμου είναι πάρα πολύ σημαντικά και αναζητούν τις λύσεις τους εδώ και πολλά χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό κρίνουν την όλη προσπάθεια στην σωστή κατεύθυνση και δηλώνουν την συμμετοχή τους στον διάλογο ώστε ο ρόλος που θα τους δοθεί να προσφέρει θετικά αποτελέσματα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και στην όλη αντιμετώπιση του κρίσιμου αυτού θέματος της αδειοδότησης με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.