Με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής «πέταξαν» εκτός το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Εδώ και μήνες εκατοντάδες επιχειρηματίες (κυρίως οι μικρομεσαίοι) περίμεναν με αγωνία το νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις προκειμένου να πάρουν μια βαθιά ανάσα.
Κάποιοι δε απ’ αυτούς κρατούσαν όρθια την επιχείρηση τους με νύχια και με δόντια.
Δεν ήθελαν να βάλουν λουκέτο λόγω των χρεών τους στα Ταμεία ή στην εφορία.
«Οι 120» ακουγόταν ως είδηση μήνες τώρα και σήμερα διαπιστώνουν πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στην ρύθμιση λόγω των… νομοτεχνικών βελτιώσεων που έγιναν στο παρά πέντε της κατάθεσης του νομοσχεδίου.
Ωστόσο το υπουργείο οικονομικών αφήνει εκτός της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μικρών και μικρομεσαίων.
Αποκαρδιωτική η εικόνα της αγοράς
Και όλα αυτά την ίδια ώρα που η εικόνα είναι αποκαρδιωτική.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι αποκαλυπτικά:
– θεωρητικά τα νομικά πρόσωπα που χρωστούν και μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται συνολικά σε 104.000. Ωστόσο αν εξαιρεθούν κρατικά ΝΠΔΔ , μη κερδοσκοπικά σωματεία κλπ –καθώς και όσοι έχουν μπει σε άλλη ρύθμιση ή στον εξωδικαστικό ή πρόκειται για εταιρίες «φαντάσματα» που έχουν ουσιαστικά κλείσει- οι «ζωντανές» επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται η νέα ρύθμιση είναι λιγότερες και από 100.000.
– οι συνολικές οφειλές όλων των επιχειρήσεων αυτών οι οποίες μπορούν να ρυθμιστούν ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Αλλά από τις οφειλές αυτές, τα 17 δισ. ευρώ είναι ποσά που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ανά οφειλέτη, για τις οποίες οι 18 αντί 12 δόσεις δεν διευκολύνουν και ιδιαίτερα τους οφειλέτες.
– από τις περίπου 100.000 επιχειρήσεις που χρωστούν, εκτιμάται ότι περίπου το 30% δεν δίνει καθόλου σημεία ζωής στην εφορία. Αλλά αυτές είναι κυρίως που χρωστούν πάνω από 1 εκατομμύριο και δεν «σώζονται» με 18 αντί 12 δόσεις. Άλλες είναι «νεκρές», άλλες πάλι αδυνατούν ή αρνούνται να ενταχθούν στις πάγιες ρυθμίσεις.
– 7 στις 10 (περίπου 70.000 από τις 100.000 επιχειρήσεις) βρίσκονται ήδη σε κάποια ενεργή ρύθμιση («πάγια» ή των «100 δόσεων») και έχουν επαφή με την εφορία. Συνεπώς δεν έψαχναν για ρύθμιση «μία από τα ίδια», αλλά μια πραγματική διευκόλυνση για να κάνουν τον προγραμματισμό τους και τα σχέδιά τους για το παρόν και το μέλλον τους.
– μόνον το 20% των επιχειρήσεων (περί τις 20.000 από τις 70.000 που πληρώνουν όπως και όσα μπορούν) αντέχουν και τηρούν πάντα με συνέπεια τις ρυθμίσεις τους. Αυτές αποτελούν τις «μπετόν αρμέ» εισπράξεις του Κράτους από τις ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία. Σταδιακά όμως τελειώνουν με τις υποχρεώσεις τους και όσες ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, θα το κάνουν όχι για τις 18 δόσεις, αλλά για να τύχουν μείωσης 90% ή 100% στις προσαυξήσεις και τους τόκους (αν εξοφλήσουν πρόωρα ή εφάπαξ το υπόλοιπο οφειλής αντίστοιχα). Αυτό θα φέρει άμεσα κάποια επιπλέον έσοδα στα κρατικά Ταμεία το 2019, αλλά οι εισπράξεις αυτές θα λείψουν από την εφορία στο β΄εξάμηνο του έτους και τα επόμενα χρόνια.
– οι μισές επιχειρήσεις της χώρας (το υπόλοιπο 50% δηλαδή ή περίπου 50.000 συνολικά) είναι «ζωντανές», αλλά χάνουν κάθε τόσο τη ρύθμιση λόγω απλήρωτης δόσης ή η πληρωμής άλλης τρέχουσας οφειλής από φόρους. Ξαναμπαίνουν μεν διαρκώς στις πάγιες ρυθμίσεις των 12 (ή 24) δόσεων, συνήθως όμως αφήνοντας νέα χρέη σε εργαζόμενους και στους προμηθευτές.
Αν ενταχθούν σε 18 δόσεις, παίρνουν παράταση ζωής για 6-9 μήνες (ως τα τέλη του 2020 οι περισσότερες) αλλά δεν λύνουν έτσι τα προβλήματα με τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές, καθώς σύντομα θα μπουν ξανά στο «μαγκανοπήγαδο» των παγίων ρυθμίσεων .
Τα τελευταία μαγειρέματα
«Σπρώχνουν» τους οφειλέτες στις 24 δόσεις!
Με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, αυτό που γίνεται είναι ότι εντάσσονται σε ρύθμιση 24 έως 36 δόσεων αντί 18-30 που προβλέπονταν αρχικά ή 60-120 που ζητούσε η αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι στα Ταμεία και στην εφορία υπήρχε και προηγούμενα η ρύθμιση των 24 δόσεων ή των 36.
Μάλιστα αν ο οφειλέτης έχανε μια δόση τότε ο διακανονισμός ακυρωνόταν.
Ωστόσο σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο και με τις τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις για την ρύθμιση των 24 έως 36 δόσεων για επιχειρήσεις προβλέπουν απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:
-100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ
-70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
-40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και
-20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις
Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:
-100% για εφάπαξ εξόφληση
-85% για 2 έως 6 δόσεις
-70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
-60% για 13 έως 18 δόσεις
-40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και
-20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.