Σε επιπλέον παράταση για τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο προχωράει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται «Τα Νέα», το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της χαμηλής προσέλευσης ιδιοκτητών στο Κτηματολόγιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος δέχεται πιέσεις τόσο από βουλευτές όσο και από φορείς απ’ όλη την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρόνου ώστε να πειστούν όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.
Για να αλλάξουν όμως τα χρονικά όρια που προβλέπονται θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας από βουλευτές προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως στον υπουργό Περιβάλλοντος για την παράταση.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί – μέχρι στιγμής – είναι αν η παράταση (που εκτιμάται σε τουλάχιστον τρεις μήνες) θα δοθεί τμηματικά (όπως γίνεται έως τώρα) ή άπαξ. Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι να δοθεί τμηματικά για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να σπεύσουν οι ιδιοκτήτες την τελευταία στιγμή να δηλώσουν τα ακίνητά τους.
Το θέμα αναμένεται να διευθετηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, αφού ήδη άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη των προβλεπόμενων παρατάσεων. Την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 λήγει το χρονικό περιθώριο των προβλεπόμενων παρατάσεων για τα Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, Κως και Ρόδος), ενώ στις 10 και 17 Ιουνίου λήγει το εξάμηνο για πολλές άλλες περιοχές.
Προς το παρόν για την Κάρπαθο και την Κάσο θα αξιοποιηθεί η πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για τις περιοχές που είχαν βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα υπάρξει παράταση έως τις 29 Ιουνίου.
Την Τετάρτη αποφασίστηκε και παράταση για Αιτωλοακαρνανία και Λακωνία (μέχρι τις 8 Ιουλίου), Ηράκλειο (έως τις 10 Ιουλίου) και Χαλκιδική (έως 15 Ιουλίου). Διευκρινίζεται ότι η νέα παράταση είναι πέρα από το εξάμηνο και το εννεάμηνο (για κατοίκους εξωτερικού) που είναι ο κανόνας. Σημειώνεται ότι σε ό, τι αφορά το εννεάμηνο για τους κατοίκους εξωτερικού ελήφθη απόφαση από το Κτηματολόγιο.
Τα προβλήματα
1. Οι ανύπαρκτοι τίτλοι ιδιοκτησίας.
2. Κάτοικοι εξωτερικού. Πολλοί μετανάστες λείπουν για χρόνια στο εξωτερικό και δεν ξέρουν πού είναι η περιουσία τους.
3. Αδυναμία εντοπισμού ακινήτου. Πολλές μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες έγιναν δια λόγου.
4. Προβλήματα με τα συμβόλαια.
5. Η μεγάλη ηλικία των ιδιοκτητών με πολλούς εξ αυτών εκτός του ότι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία δυσκολεύονται να μετακινηθούν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής τους.
6. Το κόστος του τοπογραφικού που κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ.
7. Οι περιπτώσεις έκτακτης χρησικτησίας.