Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ανησυχούν ότι τα πρόσφατα ανακοινωθέντα ελληνικά μέτρα θα μπορούσαν να απειλήσουν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, φέτος, ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του μετά τη λήξη του σημερινού Εurogroup.
Συγκεκριμένα ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε «ανησυχίες» για τα μέτρα αυτά, σημειώνοντας ότι τα speads ανέβηκαν κατά 50 μονάδες βάσης.
Όπως είπε, κάποια από αυτά έχουν ήδη ψηφιστεί και η αξιολόγηση του πακέτου δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά σύμφωνα με «προκαταρκτική εκτίμηση» η Ελλάδα είναι πιθανό να μην πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2019 με «σημαντική διαφορά» και ενδεχομένως μεγαλύτερη το 2020.
Ανέφερε επίσης ότι η σύσταση των μέτρων δεν είναι φιλική προς την ανάπτυξη ούτε σε μεσοπρόθεσμο ούτε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Ερωτηθείς, σχετικά με το πλάνο για μείωση των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος ο Κ. Ρέγκλινγκ είπε πως η διαφωνία είναι «πρόωρη» γιατί για την τρέχουσα χρονιά η Ελλάδα διατηρεί το στόχο 3,5%, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το αν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι «συμβατά» με αυτόν.
Ως εκ τούτου είπε ότι σε κάθε περίπτωση το εν λόγω σχέδιο αφορά τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς και δε θα συζητηθεί ακόμα. Αναφορικά με το αν θα επηρέαζε αυτό την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, είπε πως εκκρεμεί η απόφαση από τα κράτη-μέλη του ESM και ότι «μένει να φανεί» εάν θα τα επηρεάσει.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εurogroup Μ. Σεντένο επισήμανε πως η «αξιοπιστία και εφαρμογή των δεσμεύσεων είναι αυτό που αναμένουμε από οποιοδήποτε πρόγραμμα» και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο της ανόρθωσης της οικονομίας».
Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι στην αξιολόγησή της η Επιτροπή θα συνυπολογίσει τόσο το δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων όσο και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την κοινωνία, οι οποίοι αποτελούν «στόχους» που πρέπει να επιτευχθούν επίσης.
Όπως είπε, η Ελλάδα δε βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα και επομένως έχει την ελευθερία του σχεδιασμού των πολιτικών της, ωστόσο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας σε βασικούς δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση «σημαντικών μεταρρυθμίσεων».
Πρόσθεσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν «σημαντικά» τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες συμφωνίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεργάζονται στενά με τους θεσμούς προκειμένου να διατηρηθεί το «θετικό μομέντουμ» και η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί έτσι ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της «βιώσιμης ανάκαμψης».
Νωρίτερα, προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις από τις παροχές έστειλαν τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Μ. Σεντένο, όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με συνέντευξή του στους Financial Times προειδοποίησε πως το πακέτο των προεκλογικών παροχών το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να εκτροχιάσει τον δημοσιονομικό στόχο που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους πιστωτές της