Το «όπλο» για όσους έχουν αφήσει χρέη στην εφορία είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet
Στα… τεφτέρια της εφορίας βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε τη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς την εφορία το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τον ρυθμό δημιουργίας νέων εκκρεμών υποχρεώσεων.
Τον Μάρτιο, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών, με εξαίρεση τα μη φορολογικά, έφτασαν τα 2,506 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο έρχεται να προστεθεί σε ένα συσσωρευμένο στοκ 101,868 δισ. ευρώ από τα προηγούμενα χρόνια, οδηγώντας σε έναν εφιάλτη απλήρωτων υποχρεώσεων συνολικού ύψους 104,315 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι μπορούν να αμυνθούν. Το «όπλο» για όσους έχουν αφήσει χρέη στην εφορία είναι να δηλώσουν έναν τραπεζικό λογαριασμό ως ακατάσχετο στο Τaxisnet.
Πώς δηλώνεται ο ακατάσχετος
Όσοι δεν έχετε δηλώσει στο Taxisnet τον ακατάσχετο λογαριασμό θα πρέπει να το πράξετε άμεσα. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη. Αρχικά θα πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του taxisnet στη διεύθυνση στη διεύθυνση http://www.aade.gr/ polites/akataschetos- logariasmos. Για να εισέλθετε στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα πρέπει να χρησιμοποιήστε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο Τaxisnet.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:
1. Εισέλθετε στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Taxisnet από την αρχική σελίδα www.aade.gr και να επιλέξει «Δήλωση Ακατάσχετου Λογαριασμού» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς πολίτες».
2. Στη συνέχεια θα υποβάλετε ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και θα δηλώσετε τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ).
Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.250 ευρω:
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.
Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.
Πώς «χτίζεται» ο ακατάσχετος
Οι μικροοφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση ή θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και πληρώνουν μικρή μηνιαία δόση, η οποία δεν υπερβαίνει τα 400 ευρώ, θα δικαιούνται το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ που ισχύει σήμερα για όλους και για έναν τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος.
Οσοι όμως έχουν μεγαλύτερες ρυθμισμένες οφειλές και το ποσό των δόσεων που πληρώνουν κάθε μήνα υπερβαίνει τα 400 ευρώ θα κερδίζουν μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο, το οποίο θα αυξάνεται σταδιακά. Ετσι, οι φορολογούμενοι με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των λογαριασμών τους και θα μπορούν να κινούν κάθε μήνα ποσά μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι φορολογούμενοι με οφειλές προς το Δημόσιο θα πρέπει:
Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.
Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.
Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.
Δεύτερη ευκαιρία δεν θα υπάρχει. Αν κάποιος χάσει τη ρύθμισή του, θα χάσει και το ευεργέτημα της σταδιακής αποδέσμευσης του λογαριασμού.