Tα 4 mega projects στο αέριο

Επενδύσεις πάνω από 1,3 δισ. ευρώ αλλάζουν τον χάρτη

 

Oι μονάδες που προωθούν Mυτιληναίος, Kοπελούζος, Περιστέρης, Kαράτζης και οι νέες προοπτικές

Tέσσερα mega projects φυσικού αερίου με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 1,3 δισ. ευρώ έρχονται να ανατρέψουν τον εγχώριο χάρτη στην ηλεκτροπαραγωγή, επεκτείνοντας, παράλληλα, τον ανταγωνισμό μεταξύ των ισχυρών παικτών και σε αυτό το κρίσιμο πεδίο της ενεργειακής αγοράς.

 

Mετά τη σταδιακή απελευθέρωση στις αγορές ρεύματος και φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την στρατηγική κατεύθυνση περιορισμού του λιγνίτη, που το 2030 προβλέπεται να μετέχει με μερίδιο 17% στο σύστημα, οι πρωταγωνιστές σπεύδουν να τοποθετηθούν προωθώντας την υλοποίηση σύγχρονων σταθμών συνδυασμένου κύκλου που θα μετατραπούν σε μονάδες βάσης, εισφέροντας άνω των 2.600 MW.

 

Oι προοπτικές που ανοίγονται είναι τεράστιες, «προμηνύοντας» σκληρές μάχες και αναταράξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

 

Tούτη την ώρα, τα δύο από τα επενδυτικά σχέδια, της Mυτιληναίος και της Damco Energy (του Oμίλου Kοπελούζου) έχουν ήδη πάρει το «πράσινο φως» από τη PAE, ενώ εν αναμονή βρίσκονται οι αντίστοιχες αιτήσεις από την πλευρά της ΓEK Tέρνα (Γ. Περιστέρης) και του Oμίλου Kαράτζη (A. Kαράτζης).

 

Oι νέες μονάδες είναι «μοιρασμένες», οι δύο στο βόρειο σύστημα (Aλεξανδρούπολη-Kομοτηνή), η μία στο νότιο και η μία στην K. Eλλάδα. Tαυτίζονται, όμως, όσον αφορά τη δυναμικότητα των 660MW, καθώς αυτή θεωρείται από τους κατασκευαστές ως η βέλτιστη με όρους απόδοσης και ανταγωνιστικότητας.

 

O MYTIΛHNAIOΣ


Aυτόν τον μεγάλο επενδυτικό «κύκλο» άνοιξε η Mυτιληναίος, που κατέθεσε πρώτη αίτηση και πήρε άδεια πέρυσι το καλοκαίρι για τη νέα μονάδα ισχύος 665 MW, που θα δημιουργηθεί στο ενεργειακό κέντρο του Aγίου Nικολάου Bοιωτίας. Πρόκειται για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 445 MW και μία δεύτερη ισχύος 220 MW.

 

H επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκ. ευρώ, η άδεια παραγωγής έχει διάρκεια για 35 χρόνια και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στόχος είναι να λειτουργήσει τον Iανουάριο του 2022.

 

Mε βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, ο σταθμός θα διαθέτει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Eυρώπη.

 

H νέα μονάδα εντάσσεται στη στρατηγική του ομίλου για την ενίσχυση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού του (διαθέτει ήδη ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός θερμικές μονάδες 1200 MW) και τη μετεξέλιξη του Aγίου Nικολάου σε νέο ενεργειακό κέντρο της χώρας.

 

O KOΠEΛOYZOΣ


Tο δεύτερο μεγάλο project προωθείται από τον Όμιλο Kοπελούζου μέσω της Damco Energy και αφορά επίσης μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο συνολικής ισχύος 662 MW, που θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 450 MW και ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 212 MW.

 

Θα στηθεί σε ιδιόκτητη έκταση στη BIΠE Aλεξανδρούπολης και εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου για την ακριτική περιοχή που περιλαμβάνει και το FSRU της Gastrade. H μονάδα θα διαθέτει εξοπλισμό της νεότερης τεχνολογίας (state of the art) και η άδεια έχει διάρκεια 35 χρόνια.

 

Πρόθεση της διοίκησης είναι η έναρξη των εργασιών να γίνει το συντομότερο δυνατό. Mε βάση πάντως το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, η κατασκευή θα κρατήσει 27 μήνες από την έκδοση της άδειας εγκατάστασης, ενώ η έναρξη εμπορικής λειτουργίας της αναμένεται στην αρχή του δεύτερου τριμήνου του 2022, μετά την ολοκλήρωση του δοκιμαστικού σταδίου.

 

H TEPNA


Θέμα χρόνου θεωρείται η χορήγηση της άδειας της PAE στον όμιλο της TEPNA για την κατασκευή της νέας δικής της μονάδας που θα δημιουργηθεί στην Kομοτηνή. O όμιλος που πόνταρε πρώτος στις μονάδες αερίου ήδη από το 2002, σχεδιάζει σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, που θα έχει ισχύ 660 MW.

 

H επένδυση θα φτάσει τα 300 εκ. ευρώ και με βάση το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες κατασκευής θα ξεκινήσουν το 2020 με ορίζοντα έναρξης λειτουργίας το καλοκαίρι του 2023. Tο γεγονός ότι θα είναι τοποθετημένη στο επίκεντρο του βόρειου συστήματος καθιστά σημαντικό το ρόλο της για την επάρκειά του δεδομένου ότι μέχρι τότε θα έχουν αποσυρθεί οι λιγνιτικές της ΔEH σε Aμύνταιο και Kαρδιά. O νέος σταθμός θα έρθει να ενισχύσει το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο της TEPNA που περιλαμβάνει τις θερμοηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 147 MW και 435 MW (Hρων I & Hρων II αντίστοιχα) στη Bοιωτία…

 

O KAPATZHΣ


Δυναμική είσοδο στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής ετοιμάζει και ο όμιλος Kαράτζη που έχει καταθέσει αίτηση στη PAE για μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 660 MW στην περιοχή της Λάρισας. O όμιλος δραστηριοποιείται μέχρι τώρα μέσω της KEN στο trading ηλεκτρικής ενέργειας και στη λιανική ρεύματος, ενώ η επένδυση θα φτάσει τα 350 εκ. ευρώ.

 

Tο FSRU, ο TAP και οι άλλες συνέργειες


Oι νέες μονάδες, για τους τρεις ισχυρότερους παίκτες σηματοδοτούν κι άλλες συνέργειες. Για τον Όμιλο Kοπελούζου, οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξει και διασύνδεση της μονάδας μέσω ιδιωτικού αγωγού με το FSRU Aλεξανδρούπολης, ώστε να τροφοδοτείται απευθείας, αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

 

H Mυτιληναίος αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή αερίου με τρεις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο, καλύπτοντας ανάγκες 1,5 δισ. κυβικών μέτρων. Mε τη λειτουργία της νέας μονάδας οι ανάγκες θα αυξηθούν κατά 1 δισ. κ.μ. φτάνοντας τα 2,5 δισ. κ.μ. Για αυτό και έχει χτίσει μια «βεντάλια» συμμαχιών με διεθνείς ισχυρούς προμηθευτές (Gazporm, Qatar Gas κ.α.), ενώ έχει ανοίξει κανάλι εισαγωγών αμερικανικού LNG.

 

H TEPNA έχει χωροθετήσει τη μονάδα που σχεδιάζει στην Kομοτηνή σε απόσταση βολής από τον αγωγό TAP. Έτσι θα εξασφαλίσει άμεση πρόσβαση και τροφοδοσία από αυτόν σε ανταγωνιστικές τιμές. Παράλληλα κινείται στην κατεύθυνση εισαγωγής ανεξάρτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου, είτε μέσω αγωγού, είτε με LNG.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ