Λίγο πριν ξεκινήσει η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου και ενώ η Ευρώπη προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψή της.
Ο αμερικανός Πρόεδρος, Χάρι Τρούμαν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζωρτζ Μάρσαλ αποφάσισαν το 1947 να αρχίσουν την χρηματοδότηση. Με το σχέδιο Μάρσαλ όπως έμεινε στην ιστορία δόθηκαν πάνω από 13 δισ στην Ευρώπη. Διαγράφηκε το προπολεμικό χρέος της Γαλλίας και λίγα χρόνια αργότερα και το γερμανικό.
Η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν από τους πρώτους παραλήπτες της βοήθειας ως χώρες που, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, κινδεύνευαν άμεσα από την εξάπλωση του κομμουνισμου.
Στην Ελλάδα την διαχείριση της οικονομικής ενίσχυσης ανέλαβε η Αμερικανική Οικονομικη Αποστολή που εγκαταστάθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1947.
Ο αρχηγός της αποστολής είχε κάνει ειδική αναφορά στο πρόβλημα της ελληνικής γραφειοκρατίας και στα φαινόμενα διαφθοράς που είχαν ριζώσει για τα καλά στην πολιτική και επιχειρηματική ζωή της χώρας.
Η Αμερικανική Οικονομική Αποστολή υπέδειξε στην ελληνική κυβέρνηση την λήψη σκληρών μέτρων. Επέτρεψε την εισαγωγή βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης και προώθησε την έκτακτη φορολογηση εμπορικων και βιομηχανικών τάξεων. Τα έργα που ξεκίνησαν ήταν : δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομος και αποκατάσταση της διώρυγας της Κορίνθου.
tanea.gr