Πίσω στο 2006 επιστρέφουν οι τιμές ενοικίασης ακινήτων ακολουθώντας μία σταθερή ανοδική πορεία.
Όπως επισημαίνει η Eurobank Property Services σε έρευνά της για την Αγορά των ακινήτων, τα δύσκολα έχουν περάσει για την εγχώρια αγορά κατοικίας «κι αν δεν σημειωθούν ανατροπές στο εγγύς μέλλον, ίσως να είναι ασφαλές να πούμε ότι, συνολικά, η ελληνική αγορά κατοικιών έφθασε στο κατώτατο σημείο της το τρίτο τρίμηνο του 2017 και από εκεί και πέρα ξεκίνησε να αναπτύσσεται εκ νέου. Με το δεδομένο όμως ότι η οικονομία και η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τον τουρισμό, τυχόν αρνητικές επιδόσεις σε επίπεδο τουριστικών εσόδων μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο».
Οσον αφορά ειδικά τα ενοίκια, «οι υψηλές προσδοκίες για μεγαλύτερα έσοδα από τους ιδιοκτήτες στις περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν οδηγήσει αρκετούς ιδιοκτήτες να αποσύρουν τις κατοικίες τους από την αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων. Σε ορισμένες περιοχές η συγκεκριμένη τάση έλαβε μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα η προσφορά μικρότερων διαμερισμάτων για μακροχρόνιες μισθώσεις να είναι πραγματικά περιορισμένη. Την ίδια στιγμή, οι τιμές των ενοικίων για μακροχρόνια μίσθωση σε αυτές τις περιοχές για ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων προσέγγισαν την πρό κρίσης περίοδο την εποχή του 2006- 2008, ενώ για διαμερίσματα μικρότερα από 50 τ.μ., τα ενοίκια σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν και την πρό κρίσης περίοδο!
Σε ένα πιο γενικευμένο πλαίσιο για την αγορά κατοικίας, η Eurobank Property Services επισημαίνει ότι πλέον οι προοπτικές είναι θετικές, με την αγορά να επωφελείται στο προσεχές μέλλον από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, τη βελτίωση της στεγαστικής πίστης αλλά και την καλύτερη διαχείριση όσον αφορά τα ανοίγματα των δανείων.