Στην Ελλάδα, τα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων αντιπροσωπεύουν το 5,7% του συνόλου των φορολογικών εσόδων
Οι φόροι επί ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 8,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων, κατατάσσοντάς την στη τέταρτη θέση στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ανάλυση του Tax Foundation.
Η έκθεση του Tax Foundation στηρίζεται στα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και συγκρίνει σε ποιο βαθμό οι χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ βασίζονται στη φορολογία ως βασική πηγή εσόδων. Από τη σύγκριση προκύπτει ότι η Ελλάδα αποτελεί μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη φορολόγηση, τόσο σε ακίνητη περιουσία, όσο και επί φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία του 2017 και λαμβάνει υπόψη διαφορετικούς τύπους φόρων ακινήτων, μεταξύ των οποίων και οι φόροι κληρονομιάς. Το ποσοστό της Ελλάδας είναι εξίσου υψηλό με χώρες της Ευρώπης με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πιο ισχυρές οικονομίες.
Η Βρετανία βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης ως προς το φόρο ακίνητης περιουσίας, με ποσοστό 12,6%. Δεύτερη είναι η Γαλλία με 9,5% και τρίτη η Ισπανία με 7,5%, ενώ μετά την Ελλάδα, την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το Βέλγιο με ποσοστό 7,9%.
Στον αντίποδα βρίσκεται η Εσθονία όπου η επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας αντιστοιχεί μόλις στο 0,7% των συνολικών φορολογικών εσόδων, ενώ ακολουθούν Αυστρία, Λιθουανία και Σλοβακία με 1,3%.
Εξίσου απογοητευτική είναι η εικόνα ως προς τη φορολόγηση εισοδήματος, που αποτελούν την τρίτη πιο σημαντική πηγή φορολογικών εσόδων για τις χώρες της Ευρώπης, αντιπροσωπεύοντας κατά μέσο όρο το 22,9% των συνολικών εσόδων από φόρους, μετά τους φόρους κατανάλωσης(32,8%) και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης(29,7%). Σε αυτή την κατηγορία, η Ελλάδα βρίσκεται λίγο κάτω από το μέσο όρο, στο 20,7%. Δανία και Ιρλανδία αποτελούν τις χώρες που βασίζονται περισσότερο στα έσοδα από φόρους εισοδήματος.
Τα έσοδα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας αντιπροσωπεύουν το 39,1% των συνολικών φορολογικών εσόδων, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην έκτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και με ποσοστό σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου(32,8%). Την πρωτιά έχει η Εσθονία(42,9%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία(42,5%).
Το Λουξεμβούργο βρίσκεται πρώτο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την εξάρτησή του από τα έσοδα φορολογίας επιχειρήσεων, τα οποία αντιπροσωπεύπουν το 13,6% των συνολικών εσόδων του κράτους, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 7,5%. Ακολουθεί η Ιρλανδία(12,2%), και η Νορβηγία(12%). Στην Ελλάδα, τα έσοδα από τη φορολογία επιχειρήσεων αντιπροσωπεύουν το 5,7% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.