Στην επόμενη κυβέρνηση η «καυτή πατάτα»
«Φρένο» βάζει η κυβέρνηση, λόγω εκλογών, στο πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φορά το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, οι εποπτικές αρχές, ΕΚΤ και SSM, πιέζουν τις τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων είτε με τις πωλήσεις πακέτων των προβληματικών δανείων είτε με τον εξαναγκασμό μέσω πλειστηριασμών κατοικιών και άλλων ακινήτων των δανειοληπτών, να προβούν σε ρύθμιση καταβολής των οφειλόμενων.
Η Κομισιον, άλλωστε, στην πρόσφατή έκθεσή της αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα των «κόκκινων» δάνείων τονίζοντας ότι υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην τεχνική επεξεργασία, προώθηση και έγκριση συστημικών λύσεων, που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών τους ανοιγμάτων, εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους, κτυπά η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση.
Η έκθεση ζητά από την κυβέρνηση και τις αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επεξεργασία, προώθηση και έγκριση των σχεδίων που επεξεργάστηκαν αρχικά Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Τράπεζα της Ελλάδος, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξετασθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές πολιτικής.
Οι μαζικοί πλειστηριασμοί θα αφορούν ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν έχουν εξασφαλίσει καμία νομική προστασία αλλά και εναντίον επιχειρήσεων που δεν αποπληρώνουν τα δάνεια που έχουν λάβει στο παρελθόν.
Σημειώνεται ότι οι αναθεωρημένοι στόχοι των τραπεζών προβλέπουν συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 60 δισ. ευρώ, έναντι μείωσης 50 περίπου δισ. που προέβλεπαν οι αρχικοί στόχοι. Συγκεκριμένα, επιδιώκεται μείωση των NPEs κατά 62% το διάστημα Ιούνιος 2018 – Δεκέμβριο 2021, με το υπόλοιπο των NPEs να καταλήγει στα 34,1 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου.
Οι επιλογές των δανειοληπτών
Οι δανειολήπτες που έλαβαν δάνειο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας και «ζορίζονται» για να το αποπληρώσουν έχουν την επιλογή στο παραπέντε να σώσουν τα ακίνητά τους πριν αυτά βγουν στο ηλεκτρονικό σφυρί. Μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις.
Όσοι το κάνουν και είναι συνεπείς στη ρύθμιση, πληρώνουν δηλαδή κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης θα μπορέσουν να κρατήσουν τα ακίνητά τους.
Σε διαφορετική περίπτωση εάν μείνουν εκτός ρύθμισης και εξακολουθήσει να είναι το δάνειο «κόκκινο» και τότε η τράπεζα έχει την ευχέρεια να προβεί σε πλειστηριασμό.