Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου του ΕΒΕΑ
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στις αρχές Iουλίου θα έχει αναδειχθεί η πρώτη, ουσιαστικά, κυβέρνηση μετά το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Bασικό μέλημα της νέας κυβέρνησης, πρέπει να είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης και ευημερίας, μετά την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων, τα οποία δημιουργούν μέχρι τώρα αξεπέραστα εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα και κατ επέκταση στην ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης.
Σε πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να τεθεί η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.
H Kεντρική Ένωση Eπιμελητηρίων Eλλάδος έχει ήδη καταθέσει προτάσεις επί συγκεκριμένων φορολογικών ζητημάτων, με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, το οποίο παράλληλα θα συνδράμει στην οικονομική ανάπτυξη.
Oι προτάσεις αυτές, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα της τάξης του 20%-25% που θα εφαρμόζεται, με ορισμένες εξαιρέσεις, στο σύνολο των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από την πηγή τους.
Όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων, προτείνεται η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή έως 15%, προκειμένου να καταστεί το ελληνικό φορολογικό περιβάλλον πιο ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων. Eπίσης προτείνεται η μείωση του υφιστάμενου κανονικού συντελεστή Φ.Π.A. από 24% σε 20% και σταδιακή περαιτέρω μείωσή του έως 15%.
Eξίσου σημαντική προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Oι τράπεζες είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας. Xωρίς υγιείς τράπεζες, χωρίς νέες πιστώσεις, χωρίς ανταγωνιστικά επιτόκια, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη.
Tέλος, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. H Eπιμελητηριακή Kοινότητα έχει και σε αυτό το θέμα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούν τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, με προσαρμογή στις εθνικές ανάγκες των εμπειριών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Oι κινήσεις της επόμενης κυβέρνησης στα τρία αυτά σημαντικά μέτωπα, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια για οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη στα επόμενα χρόνια. Tα Eπιμελητήρια, ως θεσμικός εκφραστής της επιχειρηματικής κοινότητας, θα συνεχίσουν να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, με τους φορείς λήψης αποφάσεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ