Οι “φοροπαγίδες” που στερούν επιδόματα

Αφορά χιλιάδες φορολογούμενους

 

Φορολογούμενοι οι οποίοι βαρύνονται με ένα ή περισσότερα τέκνα άνω των 18 ετών, έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια- και αναμένεται να χάσουν και φέτος- δικαιώματα είσπραξης οικογενειακών επιδομάτων από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης ( ΟΠΕΚΑ) ή εισπράττουν κάθε χρόνο οικογενειακά επιδόματα χαμηλότερα από αυτά που δικαιούνται στην πραγματικότητα.

 

Ορισμένοι από τους φορολογούμενους αυτούς αδικούνται ακόμη περισσότερο καθώς πέραν της απώλειας σημαντικών ποσών από οικογενειακά επιδόματα, αναγκάζονται να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ διπλάσιο από αυτόν που θα έπρεπε πραγματικά να χρεώνονται λόγω απώλειας του δικαιώματος έκπτωσης 50% επί του συγκεκριμένου φόρου. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η  παγίδα που προκαλεί αυτό το πλήθος άδικων περικοπών και οικονομικών επιβαρύνσεων κρύβεται πίσω από τη συνδυαστική εφαρμογή πέντε διαφορετικών διατάξεων του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ). Σύμφωνα με τις διατάξεις ΚΦΕ:

 

1. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα προκύπτει από το άθροισμα όλων των φορολογουμένων και απαλλασσόμενων επιμέρους εισοδημάτων των δύο συζύγων καθώς επίσης και των τέκνων εφόσον αυτά υποβάλλουν δική τους φορολογική δήλωση.

 

2. Σε περίπτωση που τα δηλωθέντα ετήσια εισοδήματα των συζύγων ή και των τέκνων είναι μικρότερα από αυτά που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων , τότε το συνολικό οικογενειακό εισόδημα προσδιορίζεται με βάση το άθροισμα των συγκεκριμένων τεκμηρίων.

 

3. Ως εξαρτώμενο τέκνο το οποίο θεωρείται ότι βαρύνει τον φορολογούμενο και τη σύζυγο του λαμβάνεται υπόψη κάθε τέκνο, ανήλικο ή ενήλικο το οποίο συνοικεί (διαμένει στην ίδια οικία) με τους γονείς του ( ή έστω διαμένει σε ενοικιαζόμενη οικία λόγω φοίτησης σε κάποιο ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ κλπ και έχει κατά το εκάστοτε προηγούμενο έτος , ετήσιο εισόδημα μέχρι 3000 ευρώ, πραγματικό ή προσσδιοριζόμενο βάσει τεκμηρίων.

 

4. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι κάθε πολίτης ο οποίος κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του ακόμη κι αν είναι εξαρτώμενο τέκνο εφόσον κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους έχει αποκτήσει έστω και 0,01 ευρώ πραγματικό εισόδημα ή ακόμη κι αν δεν έχει εισπράξει οποιουδήποτε ύψους πραγματικό εισόδημα ,εφόσον βαρύνεται από κάποιο τεκμήριο διαβίωσης ( π.χ λόγω χρήσης κατοικίας Ι.Χ αυτοκινήτου κλπ) ή και από κάποιο τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου( π.χ έχει πραγματοποιήσει κάποια δαπάνη αγοράς ακινήτου Ι.Χ αυτοκινήτου κλπ) ή έχει στο όνομα του κάποια ατομική ή άλλου είδους επιχείρηση.

 

5. Κάθε φορολογούμενος που υποβάλλει δική του δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αν έχει αποκτήσει πραγματικό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, ύψους έστω και 0,01 ευρώ ( π.χ από τόκους καταθέσεων) ακόμη και αν δεν βαρύνεται από κάποιο τεκμήριο διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακού στοιχείου χρεώνεται από τη φορολογική διοίκηση κατά την εκκαθάριση της δήλωσης με ελάχιστον τεκμαρτό εισόδημα 3000 ευρώ αν είναι άγαμος ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος.

 

Από τον συνδυασμό όλων των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι σε κάθε περίπτωση οικογένειας με εξαρτώμενο άγαμο τέκνο ηλικίας των 18 ετών ( ενήλικο άγαμο τέκνο που συνοικεί με τους γονείς του ή είναι φοιτητής και έχει εισόδημα μέχρι 3000 ευρώ ) το τέκνο αυτό αν κατά το προηγούμενο έτος απέκτησε έστω και ένα πενιχρό εισόδημα από τόκους καταθέσεων ή από οποιαδήποτε άλλη πηγή υποχρεούται κατά το τρέχον έτος να υποβάλει δική του δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

 

Στη δήλωση αυτή οφείλει να αναγράψει το ποσό του εισοδήματος του, όποιο και αν είναι αυτό. Στην περίπτωση αυτή θα θεωρηθεί από τις φορολογικές αρχές ότι το τέκνο αυτό απέκτησε κατά το προηγούμενο έτος εισόδημα (τεκμαρτό) ύψους 3000 ευρώ λόγω της εφαρμογής του ελάχιστου τεκμηρίου των 3000 ευρώ.

 

Αν το ενήλικο αυτό τέκνο είναι και φοιτητής που διαμένει σε ενοικιαζόμενη κατοικία μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογένειας του, τότε χρεώνεται και με επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα για τη φοιτητική κατοικία που νοικιάζει . Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο ότι μια συνήθως φοιτική κατοικία έχει επιφάνεια τουλάχιστον 25 τ.μ έως και 80 τ.μ , το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα του ενηλίκου σπουδάζοντος τέκνου εκτινάσσεται στα επίπεδα των 4000-7.840 ευρώ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ