Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Moody’s για υποβάθμιση της Ελλάδας, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσει να πληρώνει συνδρομή σε τρεις οίκους αξιολόγησης και να διακόψει τη συνεργασία μαζί τους.
Αυτό ειπώθηκε και δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλ. Μόσιαλου που έθεσε και το ερώτημα: «Πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους οίκους αξιολόγησης και να πληρώνει συνδρομή;». Και πρόσθεσε με νόημα: «Έτσι και αλλιώς δεν έχουν δουλειά στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια»
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε δηλώσεις που έκανε υπογράμμισε ότι η πιθανή διακοπή της συνεργασία μας με τους οίκους αξιολόγησης δεν θα γίνει για λόγους οικονομικούς, αλλά κυρίως για σημειολογικούς λόγους.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει συνδρομή σε τρεις οίκους αξιολόγησης, στην Moody’s, στην Fitch και στην Standard and Poor’s, καταβάλλοντας περί το μισό εκατ. ευρώ ετησίως.
Π ληρώνουμε δηλαδή: 99.000 δολάρια στη Moody’s, 220.000 δολάρια στην Standard & Poor’s και 79.500 στερλίνες στη Fitch για να μας αξιολογούν (το τελευταίο διάστημα πάντοτε αρνητικά). Έτσι εάν σταματήσει η συνεργασία μαζί τους, το ελληνικό Δημόσιο θα εξοικονομήσει περί το μισό εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Εξετάζοντας τις συνδρομές που πληρώνει η κυβέρνηση στους τρεις αυτούς οίκους αξιολόγησης, βρέθηκε και ένας ακόμα οίκος ο οποίος μας αξιολογεί.
Πρόκειται για έναν γιαπωνέζικο οίκο που μας αξιολογεί από το 2000, όταν τότε είχαν εκδοθεί ορισμένα ομόλογα σε γεν. Το 2010 καταβάλαμε στον οίκο αυτό ως συνδρομή 2 εκατ. γεν.