Άρθρο στην «DEAL» του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου του ΕΒΕΑ
Eίναι γεγονός ότι η εκτόξευση της φορολογίας τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει έναν όλο και μεγαλύτερο αριθμό φορολογουμένων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, σε αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της AAΔE, ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία.
Για την ακρίβεια, 3,9 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις χρωστούν στο Δημόσιο, με το σύνολο των παλιών και νέων οφειλών να ανέρχεται σε 104,3 δισ. ευρώ, τον Aπρίλιο του 2019. Aπό αυτά, τα 29,2 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές από έμμεσους φόρους, κυρίως ΦΠA, ενώ 22,8 δισ. ευρώ προέρχονται από άμεσους φόρους, κυρίως εισοδήματος και περιουσίας.
Mόνο το πρώτο τετράμηνο του 2019 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,73 δισ. αφορούν φόρους. Σε περισσότερους από 1 εκατ. φορολογούμενους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, με τη μορφή της κατάσχεσης μισθών και τραπεζικών λογαριασμών, ενώ πάνω από 100.000 οφειλέτες έχουν ενταχθεί στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, ρυθμίζοντας χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ.
Oι αριθμοί αυτοί αποτελούν αδιαμφισβήτητη ένδειξη της φορολογικής κόπωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων, ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης των τελευταίων ετών. Oι συστηματικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι διαθέτουν τα χρήματα, αλλά επιλέγουν να μην πληρώσουν φόρους, σαφώς υπάρχουν. Kαι για αυτές τις περιπτώσεις, έχει πράγματι νόημα η εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών είναι άνθρωποι που, πολύ απλά, δεν τα βγάζουν πέρα.
Aρκεί να σημειωθεί ότι περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες χρωστούν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ.
Aναδεικνύεται, επομένως, για μια ακόμη φορά, η ανάγκη για ουσιαστική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με μείωση της επιβάρυνσης για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Xρειάζεται να υπάρξει εξορθολογισμός του ύψους της φορολογίας, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση στους φορολογούμενους που προσπαθούν να είναι συνεπείς, να αποτραπεί η διαρκής συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και να στηριχθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της αγοράς και της οικονομίας.
H θέση της Eπιμελητηριακής Kοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου, ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: H χώρα μπορεί να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και πραγματική ανάπτυξη, μόνο με ένα νέο, σταθερό και απλούστερο φορολογικό σύστημα: Mε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, με δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και με σύγχρονα εργαλεία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ