Κλίμα προσδοκιών και στον επιχειρηματικό κόσμο
Την εβδομάδα που πέρασε, για πρώτη φορά τα τελευταία έντεκα χρόνια, δύο γεγονότα ήρθαν να δώσουν πνοή αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, όπως αποτυπώθηκε στην απόδοση του πενταετούς ομολόγου για πρώτη φορά από το 2008, υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Ιταλίας.
Το ελληνικό πενταετές έγραψε απόδοση έως και 1,223% την Πέμπτη όταν η διακύμανση του αντίστοιχου πενταετούς ιταλικού τίτλου ήταν από 1,172% έως και 1,3%.
Στα μέσα της εβδομάδας, άλλωστε, για πρώτη φορά από το 2008, ελληνική τράπεζα, η Πειραιώς, κατάφερε να προσελκύσει επενδυτές από 20 χώρες εκδίδοντας ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 αντλώντας τελικά 400 εκατ. ευρώ με τις συνολικές προσφορές στα 850 εκατ. ευρώ.
Τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία προφανώς δεν έχουν εξαλειφθεί, όπως όμως φάνηκε και από εκτιμήσεις του επιχειρηματικού κόσμου στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, η προοπτική αλλαγής σελίδας στην οικονομική πολιτική της χώρας μετά τις εκλογές έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση κλίματος προσδοκιών.
Την αλλαγή κλίματος φαίνεται να συμμερίζονται και οι θεσμοί. Πληροφορίες αναφέρουν πως στις νεότερες εκτιμήσεις τους, ο πήχης της ανάπτυξης συντηρείται πάνω από 2% φέτος όταν δυο μήνες νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση του πακέτου Τσίπρα και τους δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς που επέφερε η τάση ήταν καθοδική.
Αντίστοιχα θετικότερες εκτιμήσεις γίνονται πλέον και για τις προοπτικές του τραπεζικού τομέα.
Οι ξένοι επενδυτές διακρίνουν ότι, η πολιτική αλλαγή, στην οποία ποντάρουν, αρχίζει να συντελείται.
Έτσι, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι περιόρισαν τις αποδόσεις τους κατά 11,5% έως 14,5%, με το 5ετές ομόλογο της χώρας μας να έχει πλέον χαμηλότερη απόδοση από το αντίστοιχο ιταλικό: 1,786% έναντι 1,846%. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης, ανάμεσα στο ελληνικό και το γερμανικό 10ετές ομόλογο μειώθηκε χθες στις 311 μονάδες βάσης από 348 μονάδες μία εβδομάδα νωρίτερα.
Παράλληλα, τα εβδομαδιαία κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών έφθασαν το 12,86%, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει χθες στις 830,46 μονάδες και να συνεχίζει την ανοδική πορεία, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα.
Οι διεθνείς οίκοι
Οι διεθνείς οίκοι άρχισαν ο ένας μετά τον άλλον να στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα στη χώρα, πιστεύοντας ότι η οικονομία θα πάρει εκείνο το καύσιμο που της στέρησε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Goldman Sachs, σε ανάλυσή της υποστηρίζει ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν εξελίξεις, όπως η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, που θα οδηγήσουν σε ώθηση της οικονομική ανάπτυξη, γίνεται αντιληπτό ότι το κλίμα ευφορίας απέναντι στην Ελλάδα μπορεί να διατηρηθεί και να οδηγήσει ακόμη και σε έκτακτες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Επίσης η JP Morgan αναφέρει ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών αποτελεί θετική εξέλιξη για δύο λόγους:
Πρώτον, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα θετικό για τις αγορές αποτέλεσμα, καθώς το κόμμα διαθέτει μια ατζέντα που είναι πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα μπορούσε να δώσει μια τόνωση στην εμπιστοσύνη και τις μεταρρυθμίσεις, σε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται ήδη με ρυθμό κοντά στο 3%.
Δεύτερον, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εφαρμογής αλλοπρόσαλλων πολιτικών κατά τη διάρκεια μιας εκλογικής χρονιάς, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες εντάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους πιστωτές σχετικά με τα σχέδια μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Οι απόπειρες του κ. Τρίπρα να ενισχύσει τη στήριξη προς το πρόσωπό του, αναφέρει η JP Morgan, μέσω δημοσιονομικών παροχών (συμπεριλαμβανομένων και περικοπών στον ΦΠΑ) θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκνευρισμό στις αγορές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν οι εκλογές γίνονταν τον Οκτώβριο.