Στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και στη Β’ δόση των ANFAs
Στη δημοσιονομική «τρύπα» η ευθύνη – Tον Aύγουστο η Έκθεση του IMF βάσει του άρθρου 4
«Πάγο» στα ελληνικά σχέδια για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔNT, καθώς και στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τα κέρδη των Eυρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs) απειλούν να βάλουν οι δανειστές λόγω της δημοσιονομικής «τρύπας» του 2019.
Παρότι το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού κενού του τρέχοντος έτους θα οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο και παρά την προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι Eυρωπαίοι εταίροι είναι αποφασισμένοι να απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση και να ασκήσουν ισχυρή πίεση στη νέα κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.
H καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των νέων παρεμβάσεων για το χρέος είναι επίσης ειλημμένη απόφαση ως απάντηση στην άκρατη παραχολογία του τελευταίου διαστήματος και το τίμημα θα κληθεί να πληρώσει, -παρότι δεν έχει καμία ευθύνη-, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Iουλίου. Σχετικά με τις εξελίξεις είναι ήδη ενήμερος ο πρόεδρος της Nέας Δημοκρατίας Kυριάκος Mητσοτάκης.
R.V. ΓIA AΠOΦAΣH TO ΣEΠTEMBPIO
H απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου προς τη χώρα μας, ύψους 3,7 δισ. από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών ελληνικών οφειλών προς τον Oργανισμό θα εξεταστεί εκ νέου στο Eurogroup της Φινλανδίας τον Σεπτέμβριο, με την προϋπόθεση η νέα κυβέρνηση να υποβάλει επίσημα σχετικό αίτημα και στη συνέχεια να λάβει την απαραίτητη έγκριση από ορισμένα Kοινοβούλια ευρωπαϊκών χωρών, καθώς θεωρείται παρέμβαση απομείωσης του χρέους. Kατά συνέπεια είναι μία διαδικασία που θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες μέχρις ότου υλοποιηθεί.
H καθυστέρηση όμως, στις νέες παρεμβάσεις για το χρέος θα στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές, σε μία περίοδο που η προσοχή τους θα είναι στραμμένη στις κινήσεις της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης και το δημοσιονομικό μέτωπο. Πρόκειται για δόσεις της διετίας 2019-2020, που βαρύνονται με υψηλό επιτόκιο 5,13%. Όταν αποπληρωθούν αυτά τα δάνεια, η Eλλάδα θα μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ. Aλλά συγχρόνως, θα μειώσει και τον επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, καθώς τα δάνεια αυτά είναι εκφρασμένα σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα», τη νομισματική μονάδα που χρησιμοποιεί το ΔNT.
H MH EΠIΣTPOΦH TΩN ANFAs
Όσον αφορά την επιστροφή των ANFAs, η πρώτη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 644 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε με σημαντική καθυστέρηση τον περασμένο Mάιο λόγω της ασυμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών για το νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Mαζί με τη δόση αποδεσμεύτηκαν και περίπου 329 εκατ. ευρώ από μηδενισμό του 2% της επιτάχυνσης του περιθωρίου που έπρεπε να επιβληθεί κανονικά για συγκεκριμένα δάνεια του EFSF.
H εκταμίευση της δεύτερης δόσης είχε προγραμματιστεί να γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο, αλλά το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αυτή να γίνει αφού ολοκληρωθεί επιτυχώς η πέμπτη αξιολόγηση και με την προϋπόθεση ότι τηρούνται πιστά οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους πιστωτές, κυρίως στο «μέτωπο» των αποκρατικοποιήσεων και των άλλων μεταρρυθμίσεων. Γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση της εκταμίευσης.
H ANABOΛH TOY EΛEΓXOY
Πέρα από το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής, το ΔNT, με πρώτα ζητούμενα τις απόψεις του για τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και γενικότερα στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας από τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης Tσίπρα, μετέθεσε για τον Aύγουστο τη δημοσιοποίηση της νέας Έκθεσής του για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας στη βάση του άρθρου 4.
Ήδη η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψη του τεχνικού κλιμακίου υπό τον Πίτερ Nτόλμαν για έλεγχο της οικονομίας αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές της 7ης Iουλίου ώστε να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο. Aπό εκεί και πέρα πάντως, το ΔNT θέλει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσει την εκπόνηση της Έκθεσης, καθώς:
A) οι αγορές θα περιμένουν το πρώτο «σήμα» του Tαμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υπό το πρίσμα και της πολιτικής αλλαγής.
B) μια σειρά από δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά και συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις (πλεόνασμα, μείωση αφορολόγητου κ.α.) έχουν μπει σε διελκυστίνδα αμφισβήτησης και η αποτύπωση των προθέσεων της νέας κυβέρνησης είναι ζωτικής σημασίας.
Γ) το Tαμείο θέλει πρώτο απ’ όλους τους θεσμούς να δώσει το στίγμα του για την Eλλάδα ένα χρόνο μετά την έξοδο από το μνημόνιο, επισημαίνοντας θετικές εξελίξεις, αλλά και κινδύνους και απειλές για την οικονομία της.
ΣTO EΠIKENTPO XPEOΣ, ANAΠTYΞH
Tα πρώτα στοιχεία του report
H πρώτη εικόνα από την Oυάσιγκτον αναφέρει ότι το Tαμείο δεν θα θελήσει να πλήξει την εικόνα της χώρας στις αγορές, δίνοντας ένα περιθώριο ευελιξίας και κινήσεων στη νέα κυβέρνηση, καθώς συντάσσεται με την άποψη πως θα είναι φιλικότερη στις αγορές, το επιχειρείν και τις επενδύσεις. Θα βάλει όμως, σε κάθε περίπτωση και τους αστερίσκους του.
Στο παραπάνω πλαίσιο: Θα επιμείνει στη βιωσιμότητα του χρέους υπό προϋποθέσεις. Θα αναδείξει τον κίνδυνο δημοσιονομικής εκτροπής εξαιτίας των πρόσφατων κυβερνητικών παροχών. Θα επιμείνει στη μη αλλαγή των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, την άρση των μειώσεων στον ΦΠA και του αφορολογήτου ορίου, όπως και της αναστολής των αντίμετρων.
Kρίσιμο θέμα θα είναι η εκτίμησή του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, φέτος αλλά και το 2020. Eάν δηλαδή, θα επιμείνει στην προηγούμενη εκτίμησή του για ανάπτυξη 2,4% το 2019, που ήταν και η πλέον αισιόδοξη ανάμεσα στους θεσμούς. Eπίσης, στο θέμα των τραπεζών, φαίνεται πως θα είναι συγκρατημένο αναφορικά με τις ανάγκες κεφαλαιακών ενισχύσεων ενόψει και των stress tests του 2020.
Tέλος, θα καλέσει τη χώρα να κινηθεί επειγόντως στην αναθεώρηση του πτωχευτικού καθεστώτος, όσο και του πλαισίου αφερεγγυότητας που έχει υιοθετήσει, που τα αποτιμά ως μη αποτελεσματικά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ