Μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ληξιπρόθεσμες οφειλές και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αποτελούν τα τρία μεγάλα μεταμνημονιακά αγκάθια της ελληνικής οικονομίας και αναλύει το Υπουργείο Οικονομικών στο ετήσιο δελτίο δημοσίου χρέους 2018.
«Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των συναφών αδυναμιών κινείται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και τα εργαλεία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (δευτερογενής αγορά δανείων, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μηχανισμός εξωδικαστικού συμβιβασμού)», αναφέρει για το θέμα το υπουργείο Οικονομικών.
Στο Ετήσιο Δελτίο Δημοσίου Χρέους αναφέρεται πως τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 26,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018, έναντι 948 εκατ. ευρώ που ήταν το τέλος του 2017 και επαρκούν για την κάλυψη των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών των δύο τουλάχιστον επόμενων ετών «ακόμα και υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες».
Σχετικά με τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω εφαρμογής προγράμματος πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας τις οποίες συνάπτει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, η έκθεση αποκαλύπτει πως με το πρόγραμμα αυτό αξιοποιείται πλέον το 75% περίπου του συνόλου των ταμειακών διαθεσίμων των εν λόγω φορέων.