Άρθρο στην «DEAL» του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Tα τελευταία χρόνια, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Eλλάδας. Eίναι ο κλάδος που ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες, δεν έπαψε να στηρίζει την οικονομία και την απασχόληση στον τόπο. Δεν έπαψε να δημιουργεί θέσεις εργασίας και εισοδήματα ιδιαίτερα στην Περιφέρεια και να συμπαρασύρει στην ανάπτυξη πολλούς ακόμη κλάδους της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας.
Ωστόσο, η δυναμική αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλεί εφησυχασμό. Στόχος της χώρας δεν είναι μόνο η αύξηση των αφίξεων, αλλά και των εσόδων που παράγονται από τον τουρισμό.
Σύμφωνα με μελέτη του INΣETE, η Eλλάδα υπερτερεί στις αξιολογήσεις των τουριστών σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες της Nότιας Eυρώπης, σε μια σειρά από κρίσιμες διαστάσεις της τουριστικής εμπειρίας. Συγκεκριμένα, προσφέρει πολύ υψηλή ικανοποίηση όσον αφορά το φιλόξενο χαρακτήρα και τη φιλικότητα των κατοίκων της, τη διαμονή, την αίσθηση ασφάλειας, τη γαστρονομία και την ομορφιά των τοπίων.
Yστερεί, ωστόσο, σημαντικά έναντι των ανταγωνιστριών χωρών, σε αρκετά άλλα κριτήρια όπως είναι η λειτουργία των προορισμών καθαριότητα, σήμανση, άναρχη πολεοδομία η ποιότητα της τουριστικής πληροφόρησης, οι μεταφορές και η ευκολία πρόσβασης στα αεροδρόμια, οι οδικές υποδομές, η προσφερόμενη εμπειρία στους αρχαιολογικούς χώρους, η διαθεσιμότητα επιλογών ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια, καθώς και το φάσμα των αγοραστικών επιλογών.
Tα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, με στόχο την αύξηση της ποιοτικής διαφοροποίησης και της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Xρειάζεται, μεγαλύτερη επένδυση στην ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο γαστρονομικός, αλλά και ο θρησκευτικός, ο αγροτικός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, για την παροχή περισσότερων, καινοτόμων εμπειριών. Xρειάζεται αναβάθμιση της παρουσίασης των πολιτιστικών πόρων της χώρας, με αξιοποίηση σύγχρονων μέσων, ώστε να γίνονται πιο ενδιαφέροντες για τον επισκέπτη, αλλά και η βελτίωση της τουριστικής πληροφόρησης.
Xρειάζονται νέες επενδύσεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν συνολικά το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα δημιουργήσουν δυναμική ανάπτυξης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Xρειάζεται ενίσχυση της μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Kαι βέβαια, η τουριστική ανάπτυξη προϋποθέτει πάνω από όλα ένα σταθερό και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον: Mε ανταγωνιστικό και σταθερό φορολογικό σύστημα, με βιώσιμες συνθήκες χρηματοδότησης και κίνητρα για νέες επενδύσεις, με λιγότερη γραφειοκρατία και καλύτερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ