Διαχωρισμό των περιπτώσεων αυθαιρέτων προσπαθεί να θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το νομοσχέδιο που έθεσε στο υπουργικό ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το νομοσχέδιο διαχωρίζει τις περιπτώσεις αυθαιρέτων σε εκείνα που βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές και στα άλλα, που μπορούν να ρυθμιστούν, αρκεί να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Άμεσα κατεδαφιστέες θα χαρακτηρίζονται οι περιπτώσεις κατασκευών που προκαλούν ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη (μέσα σε δάση, σε ρέματα, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικούς χώρους κ.λ.π).
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην δυνατότητα κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων, που δεν εντάσσονται στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται, επίσης, σαφώς πως από την 1η/1/2012, όλα τα ακίνητα δεν θα μπορούν να μεταβιβάζονται, χωρίς την υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη δήλωση μηχανικού, που θα βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο, και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.
Τέλος, σημειώνεται ότι ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις από όσους εμπλέκονται σε μία δικαιοπραξία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κ.λ.π) επισύρουν αυστηρές ποινές. Για δε τους μηχανικούς προβλέπεται έως και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
Για τις περιπτώσεις διατήρησης των αυθαιρέτων, το σχέδιο νόμου προτείνει ρύθμιση, για 40 χρόνια, των αυθαιρέτων κτισμάτων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εντός ορίων οικισμών και ρύθμιση, για 20 χρόνια, αυθαιρέτων κτισμάτων, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών.