«Η εφαρμογή ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της χώρας και η αναζήτηση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος που να σέβεται τόσο την ατομικότητα όσο και την ελευθερία των ασφαλισμένων παραμένει ζητούμενο κεντρικής σημασίας».
Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας(ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας στην εισαγωγική του ομιλία στην εσπερίδα με θέμα «120 Δόσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία: ευκαιρίες και προβλήματα», που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Athens Avenue.
Όπως είπε ο κ. Καρανίκας, «η εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία (104 δισ. ευρώ και 35,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα κατά το α΄3μηνο 2019), ως άμεσο απότοκο της οικονομικής ύφεσης, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να προκαλεί έντονο προβληματισμό στους φορείς της αγοράς. Οι νέες φορολογικές υποχρεώσεις και οι άδικες ασφαλιστικές εισφορές που επιβαρύνουν επί σειρά ετών τους συνεπείς, κατά κύριο λόγο, επιχειρηματίες, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τον οικονομικό “στραγγαλισμό” της εγχώριας επιχειρηματικότητας, περιορίζοντας δραστικά τα περιθώρια ανάκαμψης και τις προοπτικές ανάπτυξής της».
Αντικείμενο της ενημερωτικής ημερίδας είναι η πρόσφατη ρύθμιση χρεών στο Δημόσιο του ν. 4611/2019, επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιμετώπισης ενός τόσο νευραλγικού ζητήματος. Όπως είπε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας: «οι προβλεπόμενες διατάξεις, μετά και τις τελευταίες αλλαγές, κυρίως όσον αφορά στα χρέη προς την εφορία, καθίστανται περισσότερο ελκυστικές για τους ελεύθερους επαγγελματίες/εταίρους – μετόχους νομικών προσώπων, χωρίς όμως να εκλείπουν σημεία που χρήζουν μεγαλύτερης ανάλυσης και εξειδίκευσης προς αποφυγή λανθασμένων συμπερασμάτων και παρερμηνειών».
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ΕΣΕΕ διοργάνωσε τη σχετική εκδήλωση με ομιλητές τον νομικό – εργατολόγο και ειδικό επί ζητημάτων ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας Δημήτρη Μπούρλο και τον φοροτεχνικό, Αντώνη Μουζάκη.
«Ευελπιστούμε, στην υποβολή όσο το δυνατόν περισσότερων ερωτημάτων που θα διαλευκάνουν διαδικασίες και απορίες, προκειμένου η ένταξη στον νόμο 4611/2019 να είναι όσο το δυνατόν μαζικότερη, έτσι ώστε να αποβεί ιδιαίτερα ευεργετική για τα μέλη μας» κατέληξε ο πρόεδρος.