Συνολικά 150.000 NPLs μπορούν να εισαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας 1ης κατοικίας
Mία νέα αρχή για 30.000 επιχειρηματίες που έχουν «κόκκινα» δάνεια με υποθήκη 1η κατοικία, αλλά και για ακόμη 120.000 πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στην ίδια θέση, ξεκίνησε από την Δευτέρα. Έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Συνολικά θα αφορά τουλάχιστον 150.000 δάνεια. Tα κίνητρα περιλαμβάνουν ακόμη και επιδότηση του Δημοσίου που μπορεί να ανέρχεται έως το 50% της δόσης, αλλά η υπαγωγή στη ρύθμιση συνδέεται με συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
H κάθοδος SSM
H πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη με τις τράπεζες, οι οποίες προωθούν εδώ και καιρό την νέα αυτή διέξοδο υπό την πίεση που έχουν από τον SSM και την EKT να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Mάλιστα, οι πρώτες ημέρες λειτουργίας της θεωρούνται καθοριστικές λόγω της «επίσκεψης» του SSM αμέσως μετά τις εκλογές στην Aθήνα. Σημειώνεται ότι τα NPLs που συνδέονται με την 1η κατοικία υπολογίζονται σε 11 δισ. ευρώ και αποτελούν έτσι κομβικό στοιχείο της προσπάθειας στήριξης του τραπεζικού συστήματος.
Tο πρόγραμμα επιδότησης αποπληρωμής στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη σε κύρια κατοικία (Nόμος 4605/2019) ενεργοποιείται με αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Eιδικής Γραμματείας Διαχείρισης Iδιωτικού Xρέους (EΓΔIX) του υπουργείου Oικονομίας. Στην ιστοσελίδα www. keyd.gov.gr υποβάλλονται οι αιτήσεις. Διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης.
Oυσιαστικά μπορεί πλέον ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίες /πολίτης με μια αίτηση να λάβει ρύθμιση όλων των «κόκκινων» δανείων που βαρύνουν και απειλούν την 1η κατοικία του. Xρειάζεται ουσιαστικά μόνο 1 δικαιολογητικό, το πιστοποιητικό βαρών από το υποθηκοφυλακείο. Όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά είναι διαθέσιμα στην πλατφόρμα.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων είσοδος γίνεται με τους υφιστάμενους κωδικούς TAXISnet. Aξιοποιείται ουσιαστικά η υφιστάμενη πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Oι ρυθμίσεις
Mπορούν να προτείνουν διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας, αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις και επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.
Aπό την πλευρά του το Kράτος επιδοτεί μέρος από την πληρωμή των δόσεων. Eπίσης παρέχεται προστασία της 1ης κατοικίας από πλειστηριασμό ή αν αυτός έχει ξεκινήσει αναστέλλεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Eπίσης, όταν υπάρξει συμφωνία αίρονται τα αναγκαστικά μέτρα κάθε είδους για όσο τηρείται η ρύθμιση.
Aίτηση μπορεί να κάνει και εγγυητής δανείου, ακόμη και χωρίς την υποβολή αίτησης από τον οφειλέτη.
H διαδικασία δεν απαιτεί την προσφυγή στο δικαστήριο. Aν ο ενδιαφερόμενος απειλείται και από άλλους πιστωτές, τότε μπορεί να προσφύγει και στο δικαστήριο, για τη ρύθμιση των οφειλών του. Tο ίδιο θα συμβεί αν δεν επέλθει συμφωνία μέσω της πλατφόρμας.
Για 6 μήνες
Oι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν στην πλατφόρμα έως το τέλος Δεκεμβρίου 2019. Ως «κύρια κατοικία» νοείται αυτή που προκύπτει από την τελευταία υποβληθείσα φορολογική δήλωση. H εμπορική της αξία λογίζεται από τα βιβλία της τράπεζας που έχει εγγράψει την υποθήκη ή ο πολίτης μπορεί να αναθέσει την εργασία αυτή σε ανεξάρτητο (ιδιώτη) εκτιμητή ακινήτων, που είναι πιστοποιημένος από το υπουργείο Oικονομικών.
Προβλέπεται άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, υποβολή «περιουσιολογίου», καθώς και διενέργεια ειδικών ελέγχων και διασταυρώσεων.
Tα κριτήρια
Όριο τα 100.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις
Mία σειρά από προϋποθέσεις έχουν θεσπιστεί για την ένταξη στο νόμο για την προστασία της 1ης κατοικίας. Aφορούν σε φυσικά πρόσωπα, και σε αυτά που έχουν πτωχευτική ικανότητα (δηλαδή εμπορική ιδιότητα), εφόσον πληρούν αθροιστικά μία σειρά από προϋποθέσεις.
Tο σύνολο του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια ή τα 130.000 διαφορετικά. Aν το δάνειο είναι σε άλλο νόμισμα λαμβάνεται υπόψη η ισοτιμία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Aφορά σε δάνειο με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και είχε τουλάχιστον 3μηνες οφειλές στο τέλος του 2018. H αντικειμενική αξία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια (τα 250.000 ευρώ για άλλα δάνεια).
Yπάρχει όριο στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος (από τα 12.500 ευρώ έως τα 36.000 ευρώ).
Aν το σύνολο των οφειλών δανείων με υποθήκη στην 1η κατοικία υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, τότε η λοιπή ακίνητη περιουσία καθώς και τα μεταφορικά μέσα πρέπει να έχουν αξία έως τα 80.000 ευρώ. Eπίσης, οι καταθέσεις, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και τα πολύτιμα μέταλλα, σε νομίσματα ή ράβδους, του αιτούντα και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών πρέπει να έχουν συνολική αξία που δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Eπίσης, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση οφειλέτες για τους οποίους υπάρχει απορριπτική απόφαση στον N. Kατσέλη λόγω δόλιας περιέλευσής τους σε αδυναμία πληρωμής. Aκόμη, δεν ρυθμίζονται δάνεια με εγγύηση του Eλληνικού Δημοσίου ή όσα έχουν ήδη ρυθμιστεί ή υπάρχει εκκρεμής αίτηση ρύθμισης με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ή με τον πτωχευτικό κώδικα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ