Τα σχέδια της Ελληνικής αντιπολίτευσης για φορολογικές ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη δημοσιονομική στρατηγική της χώρας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές για τις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιπολίτευση πιθανότατα θα κερδίσει.
Όπως αναφέρει το Reuters, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις, περιλαμβάνοντας μείωση του φόρου εισοδήματος, των εταιρικών και περιουσιακών φόρων, καθώς και τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Θέλει επίσης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό και να προσλάβει αστυνομικό προσωπικό.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει εύκολα την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της Κυριακής, τις οποίες προκήρυξε πρόωρα μετά την εκλογική του ήττα στις ευρωπαϊκές και τοπικές εκλογές τον Μάιο.
«Όλα όσα έχουν υποσχεθεί έχουν πολύ υψηλό κόστος και απλά δεν μπορούν να ενταχθούν στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών», δήλωσε στο Reuters ο Γιώργος Χουλιαράκης. Όπως είπε οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές δεν θα ωθήσουν την ανάπτυξη αρκετά ώστε να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα.
«Δεν έχει συμβεί ποτέ οπουδήποτε και ως εκ τούτου συνεπάγεται κινδύνους για την ελληνική οικονομία», είπε.
Ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους φέτος, αλλά οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η επιβράδυνση στην Ευρώπη ή ο πολιτικός κίνδυνος στην Ιταλία, που επηρεάζουν τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.
Για να είναι αποτελεσματικές, οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα πρέπει να είναι σταδιακές και να συνδυάζονται με πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας και αντιμετωπίζουν την παιδική φτώχεια, την υψηλότερη στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε.
Η Ελλάδα εξήλθε από το τρίτο διεθνές σχέδιο διάσωσης πέρυσι και συμφώνησε στην παραγωγή πλεονάσματος, εξαιρουμένου του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, στο 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2022. Μέχρι στιγμής έχει υπερβεί τους στόχους της εξοικονομώντας 14 δισ. ευρώ από το 2016, τα περισσότερα από τα οποία μπει στην άκρη ως μαξιλάρι ασφαλείας.
Ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε «βέβαιος» για το ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της και φέτος, παρά μια σειρά εξαγγελιών του Τσίπρα πριν από τις Ευρωεκλογές που είχαν δημιουργήσει ανησυχίες στην Ευρώπη.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο 2,9% του ΑΕΠ.
Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 5 δισ. ευρώ από τις αγορές -από τα 7,5 δισ. που σχεδίαζε για το τρέχον έτος- και θα μπορούσε να επιχειρήσει μια τρίτη έξοδο αμέσως μετά τις εκλογές.
Εάν επανεκλεγεί, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει το σχέδιο πρόωρης εξόφλησης χρέους μέχρι τον Σεπτέμβριο στο ΔΝΤ που αντιστοιχεί στο περίπου 40% από τα συνολικά 9,5 δισ. ευρώ χρέους, προκειμένου να αποφύγει τα υψηλά επιτόκια 5,1-5,2%.
«Το σχέδιό μας είναι να το κάνουμε αμέσως μετά το καλοκαίρι με σκοπό να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία τον Σεπτέμβριο», δήλωσε.
Ο Τσίπρας εκτοξεύτηκε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 υποσχόμενος να βάλει τέλος στη λιτότητα.
Όμως, επτά μήνες αργότερα, συμφώνησε σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και σε περισσότερο «σφίξιμο της ζώνης».
«Είναι ένας μεγάλος μύθος» ότι το σχέδιο διάσωσης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, δήλωσε ο Χουλιαράκης που συναντήθηκε με τον Τσίπρα το 2013. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να εκπληρώσει τους στόχους της ούτε να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της στα τέλη του 2014 ή τον Ιανουάριο του 2015, όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Χουλιάρακης δεν κατεβαίνει στις εκλογές της Κυριακής. Ενημέρωσε τον Τσίπρα για την απόφασή του να αποχωρήσει μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, λέγοντας ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα για κάποια χρόνια.
«Δεν εγκαταλείπω την πολιτική και κυρίως δεν εγκαταλείπω την κυβέρνηση της Αριστεράς», είπε. «Είναι το αντίθετο. Μια προσπάθεια για ανανέωση … να έχουμε περισσότερα να προσφέρουμε αργότερα.»