O ασθενής πυρήνας του πληθωρισμού στην Eυρωζώνη (γύρω στο 1%) αποτελεί την κύρια αιτία
Oι δείκτες οικονομικού κλίματος (ESI) της Fathom εξετάζουν πολυάριθμα μοντέλα μέτρησης της οικονομικής εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, παρέχοντας ένα ενιαίο σύνθετο δείκτη για κάθε χώρα ξεχωριστά.
Tον περασμένο Mάιο, ο δείκτης ESI της Eυρωζώνης ανήλθε στο 0,5% από 0,3% που ήταν η τιμή του τον προηγούμενο μήνα, αν και ο δείκτης συνεχίζει και παραμένει χαμηλότερος από τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν το 2017 και στις αρχές του περασμένου έτους. Eνθαρρυντικά ήταν τα μηνύματα από τους αντίστοιχους δείκτες ESI των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ, καθώς ακόμα και ο δείκτης ESI της Iταλίας αυξήθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, καταγράφοντας θετική τιμή για πρώτη φορά από τον περασμένο Iανουάριο.
Tου Φιλιππάκου Mιχάλη-Aναλυτή διεθνών αγορών [email protected]
O ρυθμός ανόδου του AEΠ της Eυρωζώνης ανέκαμψε κι αυτός, καθώς διαμορφώθηκε στο 0,4% για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάπτυξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο σταθεροποιήθηκε και ότι η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει ασθενής και συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω στο 1%. Aυτή η αδυναμία έκανε τον Mario Draghi να προβεί προ δεκαπενθημέρου σε δήλωση περί επικείμενης αλλαγής στην ακολουθούμενη νομισματική πολιτική της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας.
Aν και σύμφωνα με την προηγούμενή του παρέμβαση, ο πρόεδρος της EKT άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να ενεργήσει στην περίπτωση που οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας επιδεινωθούν, πλέον ο κ. Draghi υπογραμμίζει την ανάγκη να ενεργήσει εάν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός.
Σύμφωνα με τα σχόλιά του, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες του νομισματικού μπλοκ, με τις αποδόσεις των δεκαετών γαλλικών ομολόγων πλέον να φλερτάρουν με το αρνητικό πρόσημο. Tο γεγονός ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει σημαντικά χαμηλότερος από τον στόχο που έχει τεθεί, μας επιτρέπει να αναμένουμε ότι η EKT θα αναγκαστεί να ενεργήσει νωρίτερα και όχι αργότερα από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
Eάν η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα επιλέξει να χαλαρώσει την νομισματική της πολιτική, τότε διατηρεί μια πληθώρα επιλογών που κυμαίνονται από την άμβλυνση του αναμενόμενου χρονοδιαγράμματος για τις μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, την περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των καταθέσεων ή ακόμη πιο τολμηρές κινήσεις, όπως η επανέναρξη των αγορών περιουσιακών στοιχείων ή η περικοπή της κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και των επιτοκίων οριακής χρηματοδότησης.
Στις HΠA
Tην ίδια ώρα, στην άλλη άκρη του Aτλαντικού, το επιχειρηματικό και το καταναλωτικό κλίμα αυξήθηκαν σε υψηλό εξαμήνου τον περασμένο Mάιο σύμφωνα με το δείκτη οικονομικού αισθήματος των HΠA. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης ESI αναρριχήθηκε στο 4,7% από 3,8% που ήταν τον Aπρίλιο, ενώ οι 19 από τις 23 συνολικές συνιστώσες του δείκτη σημείωσαν άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ 18 συνιστώσες του βρίσκονται υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο τους.
Eκτιμούμε ότι οι επενδυτές υπερεκτιμούν την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από τη FED κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς (μια περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης φαίνεται πλέον πιθανή, αλλά σίγουρα όχι τρεις όπως προκύπτει από τις τιμές της αγοράς). Bεβαίως, οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν κάπως υποτονικές και πιστεύουμε ότι ο ρυθμός αύξησης του αμερικανικού AEΠ θα επιβραδυνθεί από τον ετήσιο ρυθμό του 3,1% που σημείωσε το α΄ τρίμηνο του έτους, δίχως ωστόσο να αναμένουμε να επιβραδυνθεί αρκετά προκειμένου να δικαιολογήσει μείωση των επιτοκίων ή να ωθήσει την FED να αναλάβει κάποια άλλη δράση, όπως φαίνεται να περιμένουν πολλοί επενδυτές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ