Τόσο οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων όσο και η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, ειδικά μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, μπορεί να επιτρέψει στην αρχή, αλλά σταθερή επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε «επενδυτική βαθμίδα» αναφέρει η η Barclays.
Όπως αναφέρει η βρετανική τράπεζα, μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και την επιστροφή στην οδό της ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει βγει με επιτυχία στις αγορές ομολόγων. Τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη, οι αναβαθμίσεις αξιολόγησης και το κυνήγι αποδόσεων εν μέσω της προοπτικής μεγαλύτερης νομισματικής χαλάρωσης έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ελληνικών spreads.
Εκτός από την πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδας, οι προοπτικές ενός νέου QE από την ΕΚΤ είναι πιθανό να αποτελέσουν βασικούς μοχλούς για την πορεία της ελληνικής αγοράς ομολόγων.
Μάλιστα, όπως εκτιμά η Barclays η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει στην κατηγορία του Investment grade, το νωρίτερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, δεδομένων των αξιολογήσεων που δίνουν σήμερα οι οίκοι για την Ελλάδα, με τους περισσότερους να τη βαθμολογούν με σταθερές προοπτικές.
Όπως σημειώνει η Barclays, τα βασικά κριτήρια των οίκων αξιολόγησης τα οποία ληφθούν υπόψη για πιθανή περαιτέρω αναβάθμιση είναι κυρίως η συνεχιζόμενη ισχυρή δημοσιονομική επίδοση, οι περαιτέρω προσπάθειες για τη βελτίωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό κλάδο και η συνολική δυναμική των μεταρρυθμίσεων.
Τι θα προσφέρει η αναβάθμιση σε «Investment Grade»
Αν η Ελλάδα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στα ελληνικά ομόλογα, καθώς: θα παρέχει στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στις βασικές πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα σε ένα νέο QE και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε κάποιους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων.
Οι εκτιμήσεις για το νέο QE
Η Barclays εκτιμά πως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει ένα νέο QE τον Ιανουάριο του 2020 και εκτός από την αξιολόγηση των οίκων, βασικό ρόλο για την Ελλάδα θα διαδραματίσει και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, Έτσι, με βάση το ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας θα είναι αργή και σταδιακή η Barclays δεν εκτιμά πως θα μπορέσει να ενταχθεί άμεσα στο QE, αλλά προς το εξάμηνο του επόμενου έτους το νωρίτερο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Barclays, εάν η Ελλάδα γίνει επιλέξιμη για το QE, η ΕΚΤ θα έχει περιθώριο αγοράς της τάξης του 19% του ελληνικού χρέους ή 12 δισ. ευρώ μετά τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει περισσότερα ομόλογα καθώς θα αυξηθούν οι εκδόσεις κρατικών τίτλων από την χώρα. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά ελληνικών ομολόγων.
Όπως επισημαίνει η Barclays, η θετική δυναμική της Ελλάδας αναμένεται να διατηρηθεί και να βελτιωθεί μετά την εκλογή μία ισχυρής και υπέρ των μεταρρυθμίσεων κυβέρνησης, με τους κινδύνους στις προοπτικές αυτές της χώρας να προέρχονται στη συνέχεια μόνο από πιθανές αρνητικές εξελίξεις στο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον.