«Το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και στα χαμηλά επιτόκια»
Υπέρ της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τάσσεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Spiegel.
«Νομίζω ότι ο στόχος του 3,5% μέχρι το 2022 δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αρνητικός, αλλά και για τους πιστωτές της», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο Spiegel, σε συνάντηση στο γραφείο του.
«Το κύριο βάρος πρέπει να πέσει στην ανάπτυξη και στα χαμηλά επιτόκια, όχι στα δημοσιονομικά πλεονάσματα». Μια μείωση των στόχων λιτότητας θα σημάνει μια win-win situation για την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, επιχειρηματολογεί ο Στουρνάρας και προσθέτει: Σε συνδυασμό με μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις δεν θα οδηγήσει κάτι τέτοιο σε υψηλότερο δημόσιο χρέος, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να το μειώσει. «Δεν είναι ανάγκη να ξανα-ανακαλύψουμε τον τροχό», λέει ο κεντρικός τραπεζίτης. «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Και επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις».
Αν όλα πάνε όπως είναι το σχέδιο, ο Στουρνάρας αναμένει καλές ειδήσεις: Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που έχουν ακόμα ‘στάτους σκουπίδια’, μπορεί να ανακτήσουν το λεγόμενο Investmentgrade-Rating, που αντιστοιχεί στην καλή ή πολύ καλή πιστοληπτική ικανότητα. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πότε η Ελλάδα θα λάβει ένα Investmentgrade-Rating», λέει ο κ. Στουρνάρας. Παρ’ όλα αυτά, για πρώτη φορά, τόλμησε μια συγκεκριμένη πρόβλεψη απέναντι στο Spiegel: «Ένας χρόνος θα μπορούσε να είναι μια λογική προσδοκία».
Ο κεντρικός τραπεζίτης είναι αισιόδοξος και σε σχέση με τους κεφαλαιακούς ελέγχους. Οι περιορισμοί που ίσχυσαν το καλοκαίρι του 2015 ισχύουν εν μέρει ακόμα και παρεμποδίζουν την οικονομία. «Περιμένω να αρθούν πλήρως μέσα στους επόμενους έξι μήνες», λέει.
Ωστόσο, ο Μητσοτάκης και ο Στουρνάρας θα πρέπει ακόμα να δουλέψουν πολύ για να πείσουν τους ευρωπαίους ομολόγους τους. Όταν ζητήθηκε από τον πορτογάλο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να στείλει μήνυμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σύμφωνα με τους “Financial Times”: «Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και όταν τις παραβαίνουμε, καταρρέει πρώτα-πρώτα η αξιοπιστία. Κι αυτό συνεπάγεται έλλειψη εμπιστοσύνης, επενδύσεων και τελικά ανάπτυξης». Γι’ αυτό – κατά τον Σεντενο – «η συμβουλή μου θα ήταν να συνεχιστεί η τήρηση των δεσμεύσεων».