ΕΤΕ: Πρόκληση η διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης 2% ετησίως

Τι προϋποθέτει

 

Επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στο υπόλοιπο του 2019 «βλέπει» η Εθνική Τράπεζα, ενώ χαρακτηρίζει ως πρόκληση την διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης στο 2% ετησίως, ή υψηλότερων, τα επόμενα χρόνια.

 

Όπως σημειώνει η ΕΤΕ σε ανάλυσή της, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιταχυνθεί στο υπόλοιπο του έτους, μετά από επιβράδυνση στα τέλη του 2018 και τις αρχές του 2019, με τους βασικούς δείκτες συγκυρίας να αποτυπώνουν διάθεση για ενίσχυση της κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων.

 

Σύμφωνα με την Τράπεζα, η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων ανεβάζει ταχύτητα, με τις τιμές κατοικιών να αυξάνονται κατά 4,0%, ετησίως, το 1ο τρίμηνο του 2019 (5,8% στην Αθήνα) στηριζόμενες από: α) τη ζήτηση από το εξωτερικό (εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων €1,4 δισ. το 2018 με τάση περαιτέρω επιτάχυνσης το 2019), β) τη χρήση για βραχυπρόθεσμη ενοικίαση και γ) τις αυξανόμενες αγορές ημεδαπών με αυτοχρηματοδότηση.

 

Τα ελληνικά χρεόγραφα – μετοχές και ομόλογα – πρωταγωνίστησαν σε κέρδη, πανευρωπαϊκά, το 1ο εξάμηνο του 2019, παρά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών, αντανακλώντας μια ελκυστική σχέση απόδοσης-κινδύνου της χώρας, σε ένα περιβάλλον χαμηλών ή/και αρνητικών αποδόσεων διεθνώς.

 

Ωστόσο, όπως τονίζεται στην ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να εμφανίζει μεγάλη ετερογένεια τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, το χάσμα αποδόσεων μεταξύ ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που προσπαθούν να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία παραμένει μεγάλο. Αντίστοιχος δυϊσμός παρατηρείται και στην κατανάλωση, με τις λιανικές πωλήσεις βασικών αγαθών να εμφανίζουν κάμψη 2,0% ετησίως στο 4μηνο του 2019, ενώ οι πωλήσεις διαρκών καταναλωτικών αγαθών και αυτοκινήτων αυξάνουν με υγιή ρυθμό την ίδια περίοδο (3,0% περίπου, κατά μέσο όρο).

 

Η αυξημένη εξωστρέφεια καθιστά την ελληνική οικονομία περισσότερο ευάλωτη στην επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, και στη στασιμότητα των διεθνών τουριστικών αφίξεων στο 4μηνο του 2019. Οι τουριστικές εισπράξεις, μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα το 1ο τρίμηνο του 2019 – αύξηση 37,7% ετησίως – επιβραδυνθήκαν στο 6,7% ετησίως τον Απρίλιο (23,3% ετησίως το 4μηνο), με κόπωση της γερμανικής αγοράς. Το βασικό σενάριο της Δ/νσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ προβλέπει μηδενική αύξηση στα τουριστικά έσοδα το 2019.

 

Η Εθνική Τράπεζα σημειώνει ακόμη ότι η επίτευξη των ετήσιων δημοσιονομικών στόχων για το 2019, σύμφωνα με τον ορισμό του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας, περιβάλλεται από κάποιο βαθμό αβεβαιότητας, λόγω δυσκολίας προσδιορισμού της τελικής καθαρής επίδρασης των επεκτατικών μέτρων που άρχισαν να εφαρμόζονται το 1ο εξάμηνο του 2019. Η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, στο 5μηνο είναι συμβατή με τον αντίστοιχο στόχο, εξαιρώντας τα έκτακτα έσοδα. Θετικές εκπλήξεις στο β΄ εξάμηνο του 2019, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ετήσια αύξηση ΑΕΠ άνω του 1,8% ετησίως το 2019, θα μπορούσαν να προέλθουν από επιπλέον ενίσχυση της εμπιστοσύνης (ειδικά στον εταιρικό τομέα), θετικό πρόσημο στα τουριστικά έσοδα (αύξηση μεγαλύτερη του 2,0% ετησίως) και ήπια βελτίωση των τάσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, πρόκληση αποτελεί η διατήρηση ρυθμών ανάπτυξης στο 2% ετησίως, ή υψηλότερων, τα επόμενα χρόνια, η οποία προϋποθέτει: α) υγιή αύξηση των επενδυτικών δαπανών και του παραγωγικού δυναμικού, ιδίως σε κλάδους υψηλής παραγωγικότητας, β) ποιοτική αναβάθμιση της εργασίας και γ) ενίσχυση του ποσοστού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική ανάκαμψη. Συνεπώς, επαφίεται στη νεοεκλεγμένη κυβέρνηση να αποδείξει τη βούλησή της να ανταποκριθεί στις προαναφερόμενες προκλήσεις, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προσδοκίες της αγοράς.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ