Τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχουν στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και άλλοι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, μελέτησε τον οικονομικό επιτελείο κατά τη δίωρη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παράλληλα εξετάστηκε και το περιεχόμενο του νέου φορολογικού ν/σ το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αλλά όχι και να ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Πιο αναλυτικά, αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης ήταν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η δημοσιονομική αποτύπωση του τρέχοντος και του επόμενου έτους.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, οι υφυπουργοί κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιώργος Ζαββός και Θόδωρος Σκυλακάκης, συζητήθηκαν εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας».
Η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση και κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με βάση τον «μπλε φάκελο» για τις άμεσες προτεραιότητες που τους έθεσε ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη. Ήδη όμως καταφτάνει στην Αθήνα και ο επικεφαλής του «μεγάλου δανειστή» της χώρας (ESM – European Stability Mechanism) Κλάους Ρέγκλινγκ, που θα έχει συνάντηση και με τον Πρωθυπουργό την ερχόμενη Δευτέρα πιθανότατα (ή την Τρίτη) στην Αθήνα.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχει εκφράσει δημοσίως όμως, από τις 5 Ιουνίου, τις ανησυχίες του ότι μετά και τις παροχές Τσίπρα, τα ταμεία του κράτους «άδειασαν» πριν τα μέσα της χρονιάς και ούτε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται φέτος και το 2020, ούτε υπάρχει περιθώριο για φοροελανφρύνσεις.
Στην Αθήνα αναμένεται να καταφτάσουν και άλλοι εκπρόσωποι που έχουν ορίσει η Κομισιόν, η ΕΚΤ αλλά και το ΔΝΤ.