Ξεκινούν σήμερα οι επαφές των θεσμών με τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις εκκρεμότητες της μεταμνημονιακής εποπτείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα πραγματοποιηθούν σε δυο δόσεις με διαφορετικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, κάτι που βρίσκεται και στην ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς.
Το πρώτο νομοσχέδιο που θα έλθει άμεσα στη Βουλή αναμένεται να περιέχει τις αλλαγές στις 120 δόσεις, κίνητρα για την αγορά ακινήτων και αρκετές παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, ενώ ίσως περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα εστίασης. Το δεύτερο νομοσχέδιο με τις μειώσεις φόρων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τις αλλαγές στο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τη σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ μάλλον θα έλθει το φθινόπωρο με την οριστικοποίηση του νέου προϋπολογισμού.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ παρά τις αρχικές θετικές αντιδράσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τους φόρους καθώς είναι φιλική προς την ανάπτυξη, πρόσθεσε ωστόσο ότι το ερώτημα είναι πως αυτό χρηματοδοτείται.
Εμμέσως δε διατήρησε ανοικτό το θέμα του αφορολόγητου αναφέροντας πως ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Μια πρώτη συζήτηση για όλες τις παρεμβάσεις καθώς και τις εκκρεμότητες σε μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις ,αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και οι φοροελαφρύνσεις θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας και Δικαιοσύνης, με τους επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Φρανσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ και Νικολά Τζιαμαρόλι του ΕSM.
Πρόκειται για τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των πιστωτών ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η αποστολή στοιχείων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την κοστολόγηση των φορολογικών παρεμβάσεων που σχεδιάζονται. Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές αναμένεται να κορυφωθεί το Σεπτέμβριο, με πρώτο μεγάλο ορόσημο τη συνεδρίαση του EWG στις 5 Σεπτεμβρίου και την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020.
Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών με τους θεσμούς βρίσκονται οι αλλαγές στις 120 δόσεις, καθώς η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καταστήσει το πλαίσιο πιο ελκυστικό, έτσι ώστε να υπαχθούν στη ρύθμιση περισσότερα φυσικά και κυρίως νομικά πρόσωπα.
Μετά από τις πρώτες επαφές σε τεχνικό επίπεδο, που έγιναν το προηγούμενο 48ωρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα καταφτάνει στην Αθήνα ένας Ευρωπαίους τεχνοκράτης, με ειδική αποστολή να μετρήσει τις θετικές ή αρνητικές δημοσιονομικές επιπτώσεις των 120 δόσεων.