Πάνω από 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν στον αέρα, όταν και τυπικά δοθεί η εντολή να “εκτελεσθεί” η λίστα που προβλέπει συγχωνεύσεις ή ακόμα και κλείσιμο δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, στο πλαίσιο του περιορισμού του δημοσίου.
Η λίστα αυτή, συζητήθηκε χθες, κατά τη διάρκεια της περίφημης διυπουργικής, αλλά αυτό που ενδεχομένως δεν έχει γίνει γνωστό έχει να κάνει με την τύχη αυτών των εργαζομένων. Στο σύνολο τους, θα υποβληθούν στη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Όπερ σημαίνει ότι θα περάσουν από ένα είδος εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι ικανοί να μεταταγούν σε κάποιο άλλο πόστο του δημοσίου, όπου υπάρχει ανάγκη προσωπικού.
Εικάζεται ότι οι περισσότεροι απ αυτούς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα απορροφηθούν. Τί θα γίνει όμως με όλους όσοι “κοπούν”; Στην κατηγορία αυτή, οι συνήθεις ύποπτοι, είναι κυρίως εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, οι οποίοι βρίσκονται λίγο πριν την τελική ευθεία για συνταξιοδότηση. Αυτοί θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού θα κληθούν να ανταπεξέλθουν σε διαδικασίες πρωτόγνωρες γι αυτούς.
Και το θέμα είναι: Πώς θα αντιδράσουν; Από την άλλη, το δημόσιο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί στις απαιτήσεις της τρόικας, για λιγότερο κράτος κι ενδεχόμενο για νέες χρονικές αναβολές δεν υπάρχει. Τα περιθώρια από αυτόν τον Αύγουστο, στενεύουν πλέον απελπιστικά.
Ηδη, οι ελεγκτές της τρόικας, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, ζητούν να πληροφορηθούν στοιχεία για τη πορεία των δαπανών. Στο Γενικό Λογιστήριο γνωρίζουν ότι η εικόνα που παρουσιάζουν,, απέχουν πολύ από το στόχο. Οπότε, θα απαιτηθούν νέα μέτρα, τα οποία, λίγο ως πολύ, είναι αυτά που περιγράφτηκαν παραπάνω.