Μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων αλλά και ένα νέο πλαίσιο για την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων της εφορίας καταφτάνουν στη Βουλή εντός της εβδομάδας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ειδικά για την πάγια ρύθμιση οι οφειλέτες της εφορίας θα κερδίζουν περισσότερες μηνιαίες δόσεις οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα φθάνουν ακόμα και τις 24 για τις τακτικές οφειλές (π.χ. ΕΝΦΙΑ). Το Σεπτέμβριο και αφού θα έχει κλειδώσει με τους θεσμούς ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, θα έρθει στη Βουλή το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο με τις φοροελαφρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς και τα μέτρα στήριξης της οικοδομής.
Το πρώτο μέρος του φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή θα προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Μείωση του φετινού λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά. Η διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προέβλεπε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τους έχοντες ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ και 10% μεσοσταθμικά για τους φορολογούμενους με περιουσία έως 200.000 ευρώ καταργείται. Η νέα διάταξη θα προβλέπει τη μείωση του φόρου κατά 30% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ, 20% για ακίνητη περιουσία έως 1.000.000 ευρώ και 10% για περίπου 15.000 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους πολύ μεγάλη περιουσία που υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.
Οι μειώσεις στο ΕΝΦΙΑ θα κοστίσουν στο φετινό προϋπολογισμό περίπου 540 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 265 εκατ. ευρώ έχουν προβλεφθεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2019 για όλους από 10% έως 30% προκαλεί έξτρα δημοσιονομικό κόστος περίπου 270 εκατ. ευρώ το οποίο σχεδιάζεται να καλυφθεί από περικοπές στις δαπάνες.
Αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στις 29 Ιουλίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αρχίσει να τρέχει την εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι θα δουν το νέο ραβασάκι με το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν για τα ακίνητά τους στα τέλη Αυγούστου. Η πληρωμή της πρώτης μηνιαίας δόσης θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ενώ η τελευταία θα εξοφληθεί στα τέλη Ιανουαρίου του 2020.
Με τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ, ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 80 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 ευρώ, θα δει το λογαριασμό του φόρου από 224 ευρώ να μειώνεται στα 157 ευρώ (μείωση φόρου 67 ευρώ ή 30%). Για έναν φορολογούμενο ο οποίος έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία 440.000 ευρώ το όφελος φθάνει τα 360 ευρώ καθώς από 1.800 ευρώ που πλήρωσε το 2018 για κύριο και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ φέτος θα κληθεί να πληρώσει 1.440 ευρώ.
2. Αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων με τις εξής βελτιώσεις:
– Μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ μειώνεται σε 20 ευρώ. Η μείωση αυτή, θα δώσει τη δυνατότητα στους μικροοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις. Για παράδειγμα φορολογούμενος που χρωστάει στην εφορία 2.000 ευρώ, θα μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε 100 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη (2.000/20=100), ενώ σήμερα επιτρέπεται αποπληρωμή σε 67 μηνιαίες δόσεις των 30 ευρώ η κάθε μια.
– Μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή η οποία υπάγεται στη ρύθμιση.
– Υπαγωγή στις 120 δόσεις των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.
– Αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.
Επίσης δεν αποκλείεται οι συνεπείς οφειλέτες, οι οποίοι θα παραμείνουν στη ρύθμιση μέχρι το τέλος να επιβραβεύονται με επιστροφή μέρους των τόκων που θα φανεί στην τελευταία δόση της ρύθμισης.
3. Νέο πλαίσιο για την πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών σε 12 ή 24 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο προβλέπει το διαχωρισμό των οφειλών των φορολογούμενων σε τακτικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς). Στις τακτικές οφειλές το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση υπό προϋποθέσεων ακόμα και διπλάσιο αριθμό δόσεων για την εξόφλησή τους. Δηλαδή οι 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να γίνουν ακόμα και 24.
Στις έκτακτες οφειλές ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες θα μπορεί να φθάνει και τις 36. Το ύψος της οφειλής θα λαμβάνεται υπόψη και ενδεχομένως για μεγάλες οφειλές να διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες.