Στο τραπέζι της διαπραγματεύσεις όλες οι μειώσεις φόρων
Μειώσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς και το αφορολόγητο θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Η κυβέρνηση έχοντας ξεπεράσει τον πρώτο σκόπελο των φοροελαφρύνσεων δίνει ραντεβού με τους δανειστές το Σεπτέμβριο για το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο θα ξεδιπλώνει τη φορολογική πολιτική της τετραετίας.
Η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή καθώς αναζητείται δημοσιονομικός χώρος 6 δισ. ευρώ για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για μειώσεις φόρων στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τα ακίνητα.
Με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ 22% μεσοσταθμικά φέτος και τις αλλαγές – βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που θα έρθουν στη Βουλή εντός της εβδομάδας με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση έδωσε τα πρώτα δείγματα γραφής.
Με τα μέτρα που ανακοίνωσε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση χρειάζεται έξτρα δημοσιονομικό χώρο 200 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ το ποσό μπορεί να ανέβει ακόμη και στο 1,2 δισ. ευρώ για το 2020.
Η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ είναι το μέτρο με δημοσιονομικό κόστος που επιβαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και η μείωση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 5% θα έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό του 2020.
Στον φετινό προϋπολογισμό, έχει ήδη προβλεφθεί δημοσιονομικό κόστος 265 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στη μεσοσταθμική μείωση 10% που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τώρα το ποσοστό μείωσης ανεβαίνει στο 22%, οπότε και το δημοσιονομικό κόστος διαμορφώνεται στα 465 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά μπορεί να μην είναι μεγάλη, αλλά τόσο οι θεσμοί όσο και η Τράπεζα της Ελλάδoς επιμένουν ότι φέτος όχι μόνο δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, αλλά προβλέπεται και δημοσιονομικό κενό.