Δείτε ποιες κατηγορίες συνταξιούχων αφορούν
Επαναφορά του πλαφόν σε όλες τις συντάξεις, προώθηση των εκκρεμών συντάξεων, δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους συνταξιούχους, ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των συντάξεων, καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στο ασφαλιστικό.
Πάντως, το νέο ασφαλιστικό νοµοσχέδιο µε όλες τις αλλαγές θα έρθει στη Βουλή µετά τη δηµοσίευση των κρίσιµων αποφάσεων του ΣτΕ για µια σειρά από επιµέρους µεταρρυθµίσεις του νόµου Κατρούγκαλου.
Το υπουργειο Εργασίας προχωρεί σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα που θα δίνει επικουρική σύνταξη σύμφωνα με αυτά που έχουν καταβληθεί από τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου. Οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο χορήγησης και την αντικατάσταση των διανεμητικών προγραμμάτων με τα κεφαλαιοποιητικά. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, από 1/1/2021 ο κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας θα καταβάλλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στον μισθό του. Με αυτόν τον τρόπο θα «χτίζει» το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.
Οι επιλογές του δεν θα αφορούν μόνο την επικουρική από τον δημόσιο φορέα επαγγελματικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ), αλλά και από άλλα επαγγελματικά επικουρικά ταμεία που θα λειτουργούν από ασφαλιστικές εταιρείες τραπεζών ή ακόμη και από επαγγελματικά ταμεία που λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες – πλην της Ελλάδας – με αντίτιμο τις καλύτερες αποδόσεις των επενδεδυμένων εισφορών.
Μετά το καλοκαίρι πρόκειται να δημοσιοποιηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων προκειμένου οι συνταξιούχοι να δουν τι εισπράττουν από 1η Ιανουαρίου 2019. Τονίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκρυβε παρανόμως – προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και προσφυγές στη Δικαιοσύνη – σε περισσότερους από 1.500.000 παλιούς συνταξιούχους τον επανυπολογισμό της σύνταξης με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.
Η νέα κυβέρνηση προωθεί την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων μέσω της εισαγωγής του αριθμού ΑΜΚΑ στη βάση δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών». Ουσιαστικά, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας, με το σύστημα ΑΤΛΑΣ, το οποίο συγκεντρώνει την ασφαλιστική ιστορία και την ασφαλιστική ικανότητα για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας, θα δημιουργηθεί ο ψηφιακός ατομικός λογαριασμός ασφάλισης, δηλαδή μια μορφή ηλεκτρονικού ασφαλιστικού «βιογραφικού», θα ψηφιοποιηθεί και θα μηχανογραφηθεί όλο το κανονιστικό πλαίσιο της θεμελίωσης και απονομής συντάξεων, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο βήμα για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα πρώτα αποτελέσματα του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα φανούν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας είναι ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020, το 34,37% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ έως την 1η Ιουνίου 2021 το ποσοστό των συντάξεων που θα εκδίδεται ψηφιακά θα ανέρχεται περίπου στο 90%.
Παράλληλα, σε ισόποση σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες συνολικά τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, με στόχο οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση από 20% που είναι σήμερα να φτάσουν στο 15% το 2023.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή και θα προβλέπει ισόποση μείωση των εισφορών κάθε χρόνο, τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, οι συνολικές (εργοδοτικές και εργατικές) ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1,25% το 2020, κατά 1,25% το 2021, κατά 1,25% το 2022 και κατά 1,25 % το 2023.