Ο θεσμός των ηλεκτρονικών βιβλίων, που μπήκε σε εφαρμογή από το ΥΠΟΙΚ, την 1η Αυγούστου 2019, συνιστά μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και μια τεχνολογική αλλαγή για τις επιχειρήσεις, σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, κ. Βασίλης Κορκίδης.
Οπως επισημαίνει, με τη μεταρρύθμιση επιδιώκονται πολλοί και σημαντικοί στόχοι, όπως:
• Η τυποποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της διαδικασίας για την επισκόπηση, την ανάλυση και την παροχή στοιχείων σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων.
• Η μείωση του διαχειριστικού κόστους των επιχειρήσεων.
• Η αυτοματοποίηση στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.
• Η κατάργηση συγκεντρωτικών καταστάσεων για πελάτες και προμηθευτές.
• Η καλύτερη στόχευση των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
• Η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.
Όλα τα παραπάνω, σημειώνει ο κ. Κορκίδης στην ανακοίνωσή του, απαιτούν τη τεχνολογική αναβάθμιση των λειτουργιών του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να ενταχθούν στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, η τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων και η ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων. Ζητούμενο είναι η ουσιαστική βελτίωση των συναλλαγών μεταξύ Κράτους, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η μείωση της γραφειοκρατίας, η μείωση του λειτουργικού κόστους, Δημοσίου, νομικών και φυσικών προσώπων. Αποτέλεσμα θα είναι η ενίσχυση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας και η δίκαιη διανομή του προϊόντος της.
Ο κ. Κορκίδης, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης «my data» και επισημαίνει ότι αποτελεί χρόνιο αίτημα της επιχειρηματικότητας η απλούστευση της υφιστάμενης δαιδαλώδους λογιστικής διαδικασίας. Συμπλήρωσε πως τα Επιμελητήρια πρέπει να βοηθήσουν, ώστε η δύσκολη αυτή μετάβαση στο e-λογιστήριο, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνει ομαλά και γρήγορα.