Πότε καταργούνται
Τη σταδιακή μείωση με σκοπό να οδηγήσει στην πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τα τεκμήρια κατά 50% το 2020 και το 2021 να ανακοινώσει την πλήρη κατάργησή τους.
Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά και για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, εκτιμάται ότι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά και πλέον με τις σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες είναι εφικτός ο εντοπισμός της απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
Το μέτρο των τεκμηρίων εφαρμόζεται επί 42 ολόκληρα χρόνια, πιέζοντας ασφυκτικά σχεδόν 2 εκατομμύρια φορολογουμένους, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα, θα αντικατασταθούν με ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων οι οποίοι ενώ διαθέτουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία και διάγουν πολυτελή βίο εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα φτώχειας.
Ποια είναι τα τεκμήρια
Τεκμήριο διαβίωσης αποτελούν σήμερα για τους φορολογουμένους:
Οι κατοικίες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας.
Τα αυτοκίνητα: Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε.
Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της και διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
Η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου ορίζεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μείωση των τεκμηρίων κατά 50% το 2020 και πλήρη κατάργησή τους το 2021. Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί με βάση όλες τις ενδείξεις την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, με το οποίο θα αλλάξουν και θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος, ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξουν τα όρια χρήσης μετρητών.
Τα τεκμαρτά εισοδήματα, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα διαμορφωθούν από το 2020 ως εξής:
Τεκμαρτό εισόδημα άγαμου: Από 3.000 ευρώ σήμερα, στα 1.500 ευρώ.
Τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού: Από 5.000 ευρώ θα μειωθεί στα 2.500 ευρώ.
Τεκμήριο αυτοκινήτου: Από 4.000 ευρώ που ξεκινούν τα τεκμήρια για τα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα, το κατώφλι θα διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ.
Τεκμήριο σπιτιού: Σήμερα κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 3.500 ευρώ. Το ποσό θα περιορισθεί στα 1.750 ευρώ κατά μέσον όρο.
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη χρονιά τρία στα δέκα νοικοκυριά που υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κλήθηκαν να πληρώσουν επιπλέον φόρους ή έχασαν φοροαπαλλαγές και κοινωνικά επιδόματα εξαιτίας του προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων τους σε υψηλά επίπεδα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.
Ειδικότερα, περίπου 1,9 εκατομμύριο άγαμοι και έγγαμοι φορολογούμενοι επί συνόλου 6,25 εκατομμυρίων που υπέβαλαν πέρυσι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έχουν πιάστηκαν στα «δίχτυα» των διατάξεων των άρθρων 31 και 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία ήταν χαμηλότερα από τα τεκμαρτά ποσά φορολογητέου εισοδήματος που τους προσδιόρισαν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βάσει των συγκεκριμένων διατάξεων.