Σόιμπλε: Ότι γίνεται για την Ελλάδα είναι καλό και για το ευρώ

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε για την σταθερότητα του ευρώ σε συνάρτηση με τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

 

Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, που φιλοξενεί τη συνέντευξη του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρει τον τίτλο «Ό,τι είναι καλό για την Ελλάδα, είναι καλό για το ευρώ» .

 

Παράλληλα επισημαίνει πως η επιμίκυνση του χρέους είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα καθώς όπως ο ίδιος εκτιμά «τώρα υπάρχει πολύς περισσότερος χρόνος, για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα προβλήματά της-με μια σαφώς μικρότερη επιβάρυνση επιτοκίου και ένα σαφώς μειούμενο ποσοστό χρέους, το οποίο μπορεί να μειωθεί μέχρι το 2033 κάτω από το σημερινό γερμανικό επίπεδο»

 

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:


Δημοσιογράφος: Κύριε Schäuble, ζήσαμε πριν 10 ημέρες την τελευταία σύνοδο εν μέσω κρίσης για τη σωτηρία του ευρώ;

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Την τελευταία συνάντηση για το ευρώ, σίγουρα όχι. Όμως δεν ήταν δα και τόσο δραματικά τα πράγματα την τελευταία εβδομάδα!

 

Δημοσιογράφος: Τώρα έρχεται το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο επιθυμούσατε ήδη το προηγούμενο έτος. Η νίκη σας έναντι της Καγκελαρίου;

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Σημαντική είναι η Δημοσιογράφος: Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο Ταμείο Διάσωσης να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, δηλαδή από τις τράπεζες; Το προηγούμενο έτος αντιμετωπίστηκε αυτό με σκεπτικισμό από το Συνασπισμό.

Ταυτόχρονα έφθασε στο συμπέρασμα ότι η ΕΚΤ πρέπει να δραστηριοποιείται στην αγορά. Όμως αυτό δεν ανταποκρίνεται στο καθαρό δίδαγμα. Τώρα συμφωνήσαμε στην Ευρώπη ότι, σε συγκεκριμένες εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από ανάλυση της ΕΚΤ και σε συμφωνία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, το Ταμείο Διάσωσης EFSF θα μπορεί, σε περιορισμένη έκταση, να αναλαμβάνει τέτοιες αγορές.

Η συμφωνία αυτή είναι μέρος ενός ευρωπαϊκού συμβιβασμού και γι’αυτό είναι ορθή.

 

Δημοσιογράφος: Είναι αυτό ένα υπερβολικά μεγάλο βήμα και μάλιστα προς τη λάθος κατεύθυνση;

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν πιστεύω ότι πηγαίνουμε πολύ μακριά. Από την προηγούμενη φορά έχουμε κάνει πολλά βήματα και μέχρι σήμερα όλα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και όχι ίσως πάντα αρκετά γρήγορα. Από την άλλη πλευρά:

Η Ελλάδα είναι σήμερα έτοιμη να λάβει μέτρα εξυγίανσης, για τα οποία δεν ήταν ακόμη έτοιμη στις αρχές του 2010.”

 

Δημοσιογράφος: Ισχυρίζεστε δηλαδή ότι πρόκειται για στρατηγική, ώστε να εξαναγκαστούν τα πληττόμενα κράτη σε λιτότητα και να εξοικειωθούν οι Γερμανοί με τα πακέτα διάσωσης;

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δεν επρόκειτο για παρελκυστική τακτική. Όμως οι διαδικασίες συζήτησης και συνειδητοποίησης ήταν αναγκαίες, ώστε τα πληττόμενα κράτη να καταβάλουν πιο ισχυρές προσπάθειες- και ασφαλώς, επίσης, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία υποστήριξη σε δημοκρατικές κοινωνίες.

 

Δημοσιογράφος: Σε αυτό αποτύχατε. Το 86% των Γερμανών ανησυχεί για τη σταθερότητα του ευρώ.

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Στις δημοσκοπήσεις προκύπτει πάντα ως αποτέλεσμα, αυτό, το οποίο ρωτάει κανείς. Η πλειοψηφία των Γερμανών είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ερωτώμενοι, αν συμφωνούν με τη διάσπαση της Ευρωζώνης, απαντούν ξεκάθαρα „όχι” Αυτή είναι η αποφασιστική Δημοσιογράφος. Και εξηγεί, τί είναι απαραίτητο προς αυτή την κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Θα αποκτήσετε το φθινόπωρο κυβερνητική πλειοψηφία για το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης;

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Μα φυσικά. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν σε μια παράταξη διαφορετικές γνώμες.

 

Δημοσιογράφος: Τώρα οι τράπεζες ανταλλάσουν τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχουν σήμερα μόνο το 50% της αρχικής τους αξίας, με ποσοστό 80%. Μια καλή επιχείρηση για τον Josef Ackermann.

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Οι τράπεζες έχουν δικαίως την προσδοκία, ότι θα πάρουν κατά τη λήξη των ομολόγων το 100% της αξίας τους, ανεξαρτήτως της τρέχουσας τιμής. Όταν πρέπει τώρα να διαγράψουν 21% και να δεσμευθούν για 15 έως 20 χρόνια με την Ελλάδα και τις υποχρεώσεις της, αυτή είναι μια ουσιώδης συμβολή για την εξυγίανση της χώρας.

 

Δημοσιογράφος: Η αγορά θεωρεί λογική την παραίτηση από το 50%.

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Αυτό δεν είναι σωστό. Η τρέχουσα τιμή είναι μια αποσπασματική εκτίμηση της τρέχουσας αξίας. Δεν μας δείχνει καθόλου, τι θεωρεί η αγορά ως λογικό.

Εδώ ισχύει: Χρειαζόμαστε μια οικειοθελή λύση, γιατί διαφορετικά θα είχαμε μια κρατική χρεοκοπία, θα διακινδυνεύαμε μια παύση πληρωμών, με όλες τις κλιμακώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας μη υπολογίσιμης αλυσιδωτής αντίδρασης, όπως την είδαμε στην περίπτωση της Lehman Brothers. Ως προς αυτό προειδοποίησε ιδιαίτερα η ΕΚΤ.

Δεν μπορούσαμε να υπαγορεύσουμε τίποτα στις τράπεζες, έπρεπε να βρούμε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

 

Δημοσιογράφος: Το συνολικό χρέος της Ελλάδας μειώνεται μόνο ελάχιστα με αυτή τη συμβολή των τραπεζών.

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Στο αποτέλεσμα πρέπει να υπολογίσετε τις συνεισφορές των δημοσίων και των ιδιωτών πιστωτών. Η Ελλάδα έχει τώρα πολύ περισσότερο χρόνο, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της-με μια σαφώς μικρότερη επιβάρυνση επιτοκίου και ένα σαφώς μειούμενο ποσοστό χρέους, το οποίο μπορεί να μειωθεί μέχρι το 2033 κάτω από το σημερινό γερμανικό επίπεδο.

 

Δημοσιογράφος: ΤΙ σχέση έχουμε όμως εμείς ως ευρωπαίοι φορολογούμενοι, εφόσον οι Έλληνες είναι χρεωμένοι σε ιδιωτικές τράπεζες;

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ένα κράτος δεν μπορεί απλά να προβεί σε εκκαθάριση, όταν δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώσει τα χρέη του. Για το λόγο αυτό τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι καθαρά ιδιωτικά προβλήματα. Είμαι επίσης εδώ και καιρό της άποψης, ότι χρειαζόμαστε επειγόντως μια μορφή χρεοκοπίας για κράτη, τα οποία είναι μέλη σε μια Νομισματική Ένωση.

Όποια χώρα είναι μέλος μιας Νομισματικής Ένωσης, δεν έχει καμία παραπάνω δυνατότητα προσαρμογής της συναλλαγματικής ισοτιμίας έναντι των άλλων μελών αυτής της Νομισματικής Ένωσης.

Γι’ αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε μηχανισμούς, που θα βοηθούν τα κράτη σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης- με πολύ σκληρά προγράμματα, αλλά επίσης με βοήθεια.

 

Δημοσιογράφος: Ο Ότμαρ Ισινγκ, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, συνηγορεί υπέρ μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Εκτιμώ πολύ τον Ότμαρ Ίσινγκ, άλλα είμαι άλλης άποψης. Ο ευρωχώρος θα επλήττετο από μια ανεπανόρθωτη απώλεια εμπιστοσύνης, εάν μια χώρα εγκατέλειπε τη νομισματική ένωση.

Δεν θα ήθελα να φανταστώ τι θα συνέβαινε εάν οι αγορές αντιλαμβάνονταν ότι μπορούν να διώχνουν μεμονωμένα κράτη από την ευρωζώνη. Για όλους όσους θέλουν να διατηρήσουν την Ευρωζώνη, ο δρόμος μας είναι ο σωστός.

Δημοσιογράφος: Πρόκειται για τους Έλληνες ή για το ευρώ;

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ό,τι είναι καλό για τη βιωσιμότητα των ελληνικών κρατικών δημοσιονομικών και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας είναι επίσης καλό και για το ευρώ. Μια κοινότητα δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος.

 

Δημοσιογράφος: Εννοείτε ότι μια αναδιανεμητική ένωση δεν θα ήταν καθόλου κακή;

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η ιδέα δεν μου αρέσει , διότι προκαλεί μόνο παρεξηγήσεις και η λύση που δόθηκε στη Σύνοδο δεν έχει να κάνει με αυτό. Όταν είναι κανείς μέλος μιας οικονομικής ένωσης, τότε υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που επωμίζεται από κοινού, προς όφελος όλων των συμμετεχόντων. Κατά τα άλλα οι Έλληνες έχουν επί του παρόντος επωμισθεί το δυσκολότερο κομμάτι.

Ρωτήστε τους ανθρώπους της πρώην ΛΔΓ τι σημαίνει να βρεθείς ξαφνικά εκτεθειμένος στην πίεση του ανταγωνισμού ενός κοινού νομισματικού χώρου.

Δημοσιογράφος: Και γι’ αυτό πρέπει να κοινωνικοποιήσουμε τα χρέη και να τα επαναχρηματοδοτήσουμε με ευρωπαϊκά ομόλογα;

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Οι μηχανισμοί διάσωσης EFSF και ESM είναι κάτι διαφορετικό από ευρωομόλογα! Δεν εναρμονίζουμε τα επιτόκια, δεν κοινωνικοποιούμε τον κίνδυνο των χρεών. Δημιουργούμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς κρίσεων-τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Η σκληρή πίεση για λιτότητα, η οποία συνδέεται με την παροχή βοήθειας έχει στα κράτη πειθαρχική επίδραση.

Οι όροι είναι τόσο σκληροί, ώστε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία υπήρξαν εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης. Εκτός αυτού επιδιώκουμε παραλλήλως να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας και να το εξοπλίσουμε με πολυάριθμους μηχανισμούς κυρώσεων.

 

Δημοσιογράφος: Αυτόματες κυρώσεις δεν μπορούν να επιβληθούν, επειδή προσκρούουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας;

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ένας πλήρης αυτοματισμός θα μπορούσε να επιλύσει ζητήματα, όσον αφορά στην κατανόηση των ρόλων των εθνικών κοινοβουλίων και των κυβερνήσεων. Αλλά οι κυρώσεις είναι κατά το ήμισυ αυτοματοποιημένες και εφαρμόζονται πολύ νωρίτερα απ’ ότι έως τώρα προβλεπόταν

. Μπορεί κανείς να αποκλείσει εγκαίρως τους αμαρτωλούς από τα χρήματα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Μπορεί κανείς πολύ νωρίτερα να παρέμβει στη διαδικασία-ήδη όταν δημιουργούνται οι ανισορροπίες και οι φούσκες. Δεν πρέπει πλέον να περιμένουμε έως ότου το παιδί πέσει μέσα στο πηγάδι. Επιβάλλουμε μια στενότερη επιτήρηση.

 

Δημοσιογράφος: Για πόσο θα παραμείνει η Γερμανία ένα σταθερός πιστωτής, εάν αναλαμβάνει να παράσχει ολοένα και μεγαλύτερες εγγυήσεις;

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η Γερμανία είναι και παραμένει ένας σταθερός πιστωτής. Αυτό φαίνεται και αυτές τις ημέρες, κατά τις οποίες υπάρχουν ανησυχίες για την εξέλιξη του χρέους σε άλλα μέρη του κόσμου.

Κατευθυνόμαστε για το 2011 σε έλλειμμα, σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, μόνο 1,5%. Η οικονομική απόδοση της ισχυρής μεσαίας τάξης μας δεν θα ήταν τόσο υψηλή, εάν δεν είχαμε την νομισματική ένωση. Με 60% εξαγωγές στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε., θα είχαμε διαφορετικά ένα πρόβλημα ανατίμησης. Το ευρώ επιτρέπει στις μεσαίας τάξης επιχειρήσεις να συμμετάσχουν επιτυχώς στην παγκοσμιοποίηση.

 

Δημοσιογράφος: Εάν κοιτάξουμε στο μακρινό μέλλον, πως μοιάζει το πρότυπο σας για την Ευρώπη;

 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Βλέπω μια ισχυρή, ολοένα ισχυρότερη ενωμένη Ευρώπη. Φυσικά δεν μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Ο κυρίαρχος λαός πρέπει να είναι διατεθειμένος να εκχωρήσει αρμοδιότητες του εθνικού κράτους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όσο δεν υπάρχει ευρωπαϊκός δημόσιος χώρος, όσο είναι σημαντικότερο για τους λαούς ποιος κυβερνά το κάθε ξεχωριστό κράτος μέλος, δεν μπορούμε, παραδείγματος χάριν, απλώς να εκχωρήσουμε τη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ