Ποια προβλήματα βλέπουν οι εργατολόγοι
Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην κατάργηση τριών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, που αφορούν στη θεσμοθέτηση του βάσιμου λόγου απόλυσης στο εθνικό δίκαιο, τη συνυπευθυνότητα μεταξύ αναθέτοντος την εκτέλεση εργασίας ή έργου και του εργολάβου ή υπεργολάβου, για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, καθώς και τις αλλαγές στις ημερομηνίες στην περίπτωση της συμφιλιωτικής διαδικασίας.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η κατάργηση των διατάξεων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, την αποτελεσματική προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά και την ταχύτερη εκδίκαση των εργατικών υποθέσεων που φθάνουν στα δικαστήρια.
Για τις απολύσεις η τροπολογία προβλέπει την επαναφορά της προηγούμενης νομοθεσίας στο εν λόγω θέμα, με την κατάργηση των διατάξεων που ψήφισε πριν τις εκλογές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τον βάσιμο λόγο απόλυσης.
Νομικοί κύκλοι εκφράζουν ενστάσεις ως προς την συνταγματικότητα της αναδρομικής εφαρμογής της κατάργησης της διάταξης, ενώ εργατολόγοι επισημαίνουν ότι η δεύτερη παράγραφος της τροπολογίας ακυρώνει όσα θέλει να «θεραπεύσει» η νέα διάταξη ενώ υπάρχει η άποψη ότι καταργείται η ασπίδα προστασίας των εργαζομένων.
Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο in.gr αναφέρει ότι «η διάταξη που καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης επαναφέρει το καθεστώς των απολύσεων που στην χώρα μας ίσχυε από το 1920. Οι απολύσεις στην χώρα μας ελέγχονταν από τα δικαστήρια ως προς την καταχρηστικότητά τους δεν χρειαζόταν και ήταν περιττή η διάταξη για τον βάσιμο λόγο».
Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο «η διάταξη του βάσιμου λόγου γραφειοκρατικοποιούσε τις απολύσεις και στιγμάτιζε τους εργαζόμενους στην αναζήτηση επόμενης εργασίας τους. Όμως η νέα διάταξη δεν θα πρέπει να έχει αναδρομική ισχύει αφού, αν αυτό ισχύσει εκατοντάδες απολύσεις που έχουν στο μεταξύ μεσολαβήσει θα είναι στον αέρα, οι εργαζόμενοι θα απολέσουν τα δικαιώματά τους και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε δικαστικές περιπέτειες».
«Η χώρα μας έχει προστατευτικό δίκαιο απόλυσης ισχυρό για τους εργαζόμενους και η αναφορά του βάσιμου λόγου από την καταργηθείσα διάταξη ουδέν περισσότερο προσέθετε. Είναι αναγκαίο να αποσαφηνισθεί με εγκύκλιο ότι η νέα διάταξη θα ισχύει στο μέλλον και δεν θα καταλαμβάνει τις εκκρεμείς υποθέσεις δημιουργώντας ανασφάλεια δικαίου» καταλήγει ο κ. Καρούζος.
Στέλιος Πέτσας για απολύσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το θέμα της κατάργησης της υποχρέωσης αιτιολόγησης της απόλυσης ανέφερε ότι «με τη διάταξη παρατηρήθηκε ότι υπήρχε πρόβλημα στην εφαρμογή της και ότι λειτουργούσε σε αντίθετη κατεύθυνση».
«Ήρθαμε να βγάλουμε αυτόν τον κόφτη στις προσλήψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.