Τη διευκόλυνση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας στην πρόσβαση στα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα εισηγείται η Κομισιόν, μέσω της χαλάρωσης των κανόνων συγχρηματοδότησης.
Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν για τη στήριξη των προβληματικών οικονομιών της Ευρωζώνης, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, προτείνεται η αύξηση της συμμετοχής της Ε.Ε. στην χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων στις παραπάνω χώρες στο 95% από 85% που είναι σήμερα.
Το ύψος των κεφαλαίων που θα χορηγεί η ΕΕ στις χώρες αυτές θα παραμείνει το ίδιο, ωστόσο η απαιτούμενη συμμετοχή τους στα αναπτυξιακά προγράμματα θα μειωθεί.
Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευελπιστεί να γίνει αυτό μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι έξι χώρες θα δουν τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά προγράμματα να μειώνεται κατά περίπου 3 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το σχέδιο θα έχει πολλά περισσότερα οφέλη, μέσω της απελευθέρωσης δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια της ΕΕ.
Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν να μειώσουν το ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.