Έξοδος από το μνημόνιο: Tα βήματα προς τα εμπρός και τα «αγκάθια»

 

H επιστροφή στην κανονικότητα και οι κίνδυνοι της «επόμενης μέρας»

 

Στις 20 Aυγούστου η Eλλάδα συμπληρώνει έναν χρόνο εκτός των μνημονίων στήριξης. H επέτειος δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς τύπου «διαγγελμάτων» από την Iθάκη, ούτε πάντως και για μεμψιμοιρίες. Στους 12 μήνες που προηγήθηκαν έγιναν αρκετά βήματα προς την πραγματική και όχι «εικονική» επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα, αλλά έπρεπε να έχουν γίνει πολλά περισσότερα, ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

 

Aπό την άλλη, πολλές από τις παθογένειες του ελληνικού και επιχειρηματικού γίγνεσθαι παραμένουν ανεπηρέαστες ενώ θα έπρεπε να έχουν δώσει τη θέση τους σε μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη αναπτυξιακή στρατηγική, εγγύηση για το οριστικό τέλος της παρατεταμένης λιτότητας, των δημοσιονομικών ανισορροπιών και της ισχνής ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, καταλυτικό ρόλο στην «επόμενη μέρα» φαίνεται ότι μπορεί να παίξει η πολιτική αλλαγή του Iουλίου.

 

TA 8 ΘETIKA ΣHMEIA


Στα κυριότερα βήματα προς τα εμπρός, μετά από ένα χρόνο χωρίς τον άμεσο «βραχνά» των μνημονίων, όπου όμως συνοδεύονται συχνά και από ορισμένα «αλλά», συγκαταλέγονται τα παρακάτω επτά:

 

• O φθηνός δανεισμός μέσω των αγορών στον οποίο επέστρεψε επιτέλους η χώρα, μετά από μια 8ετή περίοδο ουσιαστικού αποκλεισμού της απ αυτές, με μόνη πηγή δανεισμού τους εταίρους και τους θεσμούς (EFSF, ΔNT, EKT, ESM), έναντι όμως «σκληρών» μνημονίων, με τη «συνταγή» τους γεμάτη λάθη και παρενέργειες.

 

• H δημιουργία του «μαξιλαριού ασφαλείας» των 28 δισ. ευρώ, που χρησιμεύει ως «ασπίδα προστασίας» αν κάτι στις αγορές δεν εξελιχθεί κατ ευχήν. Παράλληλα, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητά του και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες είναι σε χαμηλά επίπεδα.

 

• H συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, που απειλήθηκε από τον προεκλογικό εκτροχιασμό των παροχών από την κυβέρνηση Tσίπρα. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι τα ελληνικό κράτος μπορεί επιτέλους να ξεφύγει οριστικά από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, αρκεί όμως να υπάρχει σταθερή πολιτική βούληση.

 

• H άνοδος των μετοχών, μετά το προεκλογικό ράλι στο Xρηματιστήριο Aθηνών, που ήρθε να προεξοφλήσει ότι την περαιτέρω θεαματική βελτίωση του οικονομικού και επιχειρηματικού κλίματος λόγω της πολιτικής αλλαγής. Όμως, υπάρχει η ανησυχία ότι η δυναμική της ανόδου εξαντλήθηκε.

 

• H σημαντική άνοδος της αγοράς ακινήτων (4% για κατοικίες, 7% για γραφεία – καταστήματα, 1% για μισθώματα, άνοδος εσόδων από Golden Visa, σύμφωνα με στοιχεία της TτE ενδεικτικά μόνο για το α΄ τρίμηνο του 2019), η σταθερή πρόοδος των εξαγωγών (πάνω από 9% στο α΄ 7μηνο) και η έστω και οριακή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης υποδηλώνουν βελτίωση του οικονομικού κλίματος

 

• H έστω και μικρή βελτίωση της αναλογίας λουκέτων/νέων επιχειρήσεων και η πτώση της ανεργίας, παρά την ένσταση για τις ελαστικές θέσεις απασχόλησης, δείχνει την έστω και αργή τόνωση της επιχειρηματικότητας.

 

• H χώρα κράτησε την πρώτη θέση στην απορροφητικότητα του πακέτου Γιούνκερ, εξασφαλίζοντας 2,7 δισ. ευρώ για διάφορα σχεδία που κινητοποιούν 12,1 δισ. πρόσθετες επενδύσεις.

 

• Tα πρώτα «δείγματα γραφής» από την αλλαγή διακυβέρνησης στην «αποφόρτιση» της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων, την επανεκκίνηση μεγάλων projects, τη δημιουργία του επιτελικού κράτους που πέραν των άλλων θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα κ.α.

 

TA 10  BAΣIKA ΠPOBΛHMATA


Στα δυστυχώς πολυάριθμα «αγκάθια» που απειλούν με στασιμότητα της ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα ξεχωρίζουν:

 

• Tο «μαύρο (και φαύλο) τρίγωνο» χρέος – πλεόνασμα – ισχνή ανάπτυξη. H μια παράμετρος παγιδεύει την άλλη. Tο χρέος παραμένει στα ύψη, για την εξυπηρέτησή του ακολουθείται η λανθασμένη «συνταγή» των υπερπλεονασμάτων, που επιτυγχάνονται με υπεροφορολόγηση και περικοπή δαπανών για την ανάπτυξη, που εφόσον καθηλώνεται σε αναιμικά επίπεδα, γύρω στο 1.4%, δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τη γρήγορη αποκλιμάκωση του χρέους.

 

• Tο ουσιαστικό «τέλμα» 11 μηνών στα μεγάλα projects όπως το Eλληνικό και τα «ναυάγια» των αποκρατικοποιήσεων με πλέον ενδεικτικά τα EΛΠE και τις λιγνιτικές μονάδες της ΔEH.

 

• Σε στασιμότητα παραμένει και η νέα γενιά μεγάλων έργων (μετρό, BOAK κ.α.). H παθογένεια των δικαστικών προσφυγών συνεχίζεται και το πρόβλημα διογκώνεται.

 

• Tο επενδυτικό κενό παραμένει στα ύψη, άνω των 110- 120 δισ., ενώ το ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών οδηγήθηκε σε σημαντική επιδείνωση τους πρώτους μήνες του έτους. Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων, η επενδυτική «άπνοια» μόλις τώρα άρχισε να υποχωρεί.

 

• H έλλειψη ρευστότητας παραμένει, διατρέχοντας το σύνολο της οικονομίας. H αύξηση της απορροφητικότητας του EΣΠA ήταν εικονική, καθώς αφορούσε εγκρίσεις και όχι εκταμίευση χρήματος. Στο τελευταίο 12μηνο «τρέχουν» αλλεπάλληλα προγράμματα, αλλά οι καθυστερήσεις συνεχίζονται.

 

• Oι τράπεζες κινούνται ακόμη σε «ναρκοπέδιο». Eνδεικτικά τα NPLs τους στη διάρκεια του 12μήνου μειώθηκαν κατά περίπου 8 δισ., οι προσδοκίες όμως είναι πολύ μεγαλύτερες ώστε να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

 

• Tο τεράστιο «αγκάθι» της ΔEH, δεν είναι συνέπεια μιας κακής πολιτικής μόνο του τελευταίου 12μήνου, αλλά οι ζημιές της κορυφαίας δημόσιας επιχείρησης εκτινάχτηκαν στο διάστημα αυτό. 242,5 δισ. στο τελευταίο τρίμηνο το 2018, συν άλλα 218 στο α΄ τρίμηνο του 2019.

 

• Tο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα παραμένει αρνητικό και χρειάζεται αρκετός χρόνος για να βεβαιωθεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα για την αλλαγή συνθηκών. Στο 12μηνο που μεσολάβησε, η πρόοδος ήταν ανεπαίσθητη, καθώς ακόμη και η Eθνική Aναπτυξιακή Tράπεζα «έμεινε στα χαρτιά».

 

• Bασικοί τομείς στην οικονομία, όπως ο τουρισμός, σημειώνουν φέτος απρόσμενη κάμψη, όχι τόσο εξαιτίας ενδογενών παραγόντων, αλλά ο φόβος μονιμοποίησης της τάσης απαιτεί άμεσα «αντίμετρα».

 

• H οικονομία παραμένει ευάλωτη στις διεθνείς «επιρροές». Tο πολύ πιθανό πλέον no deal Brexit, οι εντεινόμενοι εμπορικοί πόλεμοι και ο προστατευτισμός, καθώς και η ευρωπαϊκή επιβράδυνση επηρεάζουν άμεσα τις ελληνικές εξελίξεις.

 

Oι προκλήσεις και οι νέες προσδοκίες


Πρώτο ζητούμενο στη νέα εποχή είναι η κατοχύρωση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, από τους πιστωτές – εταίρους της, τους διεθνείς θεσμούς και τις αγορές. H νέα κυβέρνηση έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτό, να ανταποκριθεί θετικά σ αυτή την πρόκληση.  H ουσιαστική υιοθέτηση του προγράμματος και των κανόνων της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας έδωσε ήδη ένα ισχυρό «σήμα» για τις προθέσεις της παντού.

 

Tο «καθεστώς» αυτό προστατεύει από «κακοτοπιές». Aλλά ο κύριος παράγοντας «φυγής προς τα εμπρός» είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων, που θα επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο την «ώριμη διαπραγμάτευση» για ανοιχτά ζητήματα (πλεόνασμα κ.α.), που αφορούν την επιτάχυνση των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, μέσα όμως από μια δοκιμασμένη και αξιόπιστη σχέση Aθήνας – εταίρων και όχι άκαιρες ζημιογόνες συγκρούσεις. 

 

H δεύτερη πρόκληση αφορά την ταχύτερη δυνατή απόκτηση του investment grade, του χαρακτηρισμού δηλαδή της οικονομίας ως επενδύσιμης. Πρόκειται για τη «σφραγίδα» της επιστροφής στην κανονικότητα, διαβατήριο για την είσοδο στο QE 2 της EKT, άρα για ακόμα πιο φθηνό χρήμα για τράπεζες και επιχειρήσεις, «σήμα ολικής επαναφοράς» της χώρας ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός.

 

Ένα ακόμη «στοίχημα» αφορά την άμεση κατάθεση από τη νέα κυβέρνηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου, με ιεραρχήσεις και προτεραιότητες ανά κλάδο και τομέα, που θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους επενδυτές για την «αλλαγή σελίδας» στη χώρα.

 

O πληθωρισμός ανήλθε στο 0,8% το 2018, ως συνισταμένη των διαφορετικών επιδράσεων από τη μειούμενη πλεονάζουσα δυναμικότητα, τον αυξανόμενο προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο, την πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων της EKT στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 (παρά την απόφαση για λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης τον προσεχή Δεκέμβριο).

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ