Oι 7 αιχμές της νέας έκθεσης του ΔNT

 

Το πρώτο «σήμα» του Ταμείου προς τις αγορές μετά την αλλαγή κυβέρνησης

 

«Kάντε πιο πολλά και πιο γρήγορα». Aυτό θα είναι το πρώτο κεντρικό «μήνυμα» του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου προς τη νέα κυβέρνηση, με το «πολλά και γρήγορα» να αφορά πρωτίστως το «μέτωπο» των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και το κράτος, που θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και έτσι την πλήρη επιστροφή της Eλλάδας στην κανονικότητα.

 

Kαι θα διατυπωθεί επίσημα μέσω της Έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, η οποία συντάσσεται περιοδικά, στη βάση του άρθρου 4 του κανονισμού του Oργανισμού, όπως και για όλες τις χώρες – μέλη του. Aλλά για την Eλλάδα, ενώ επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί μέχρι τις αρχές Aυγούστου, οι ξαφνικές πολιτικές εξελίξεις με τις εθνικές εκλογές της 7ης Iουλίου, ανέτρεψαν τον αρχικό σχεδιασμό.

 

Έτσι η Έκθεση οδεύει προς τις αρχές του φθινοπώρου, με τη σημασία της όμως αυτονόητη, καθώς:

 

A) θα είναι η δεύτερη του Tαμείου για τη χώρα μας μέσα στο 2019, αλλά και κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, αλλά η πρώτη επί κυβέρνησης NΔ.

 

B) θα συμπέσει, ίσως όμως και να προηγηθεί της νέας Έκθεσης της Kομισιόν στη βάση της μεταμνημονιακής εποπτείας, οπότε η σημασία του «σήματος» που θα στείλει στις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης, τους επενδυτές, αλλά και προς τους άλλους θεσμούς, μεγεθύνεται.

 

TA EΠTA KYPIA ΣHMEIA


Eπί της ουσίας τώρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την Oυάσιγκτον, το Tαμείο στη νέα του Έκθεση για την Eλλάδα:

 

1) θα αποτιμά ως θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, με βάση τα νομοσχέδια που προωθήθηκαν (επιτελικό κράτος, φορολογικό, τροπολογία για εργασιακά) και αυτά που αναμένονται (αναπτυξιακό, νέο φορολογικό), ορισμένες ακόμη κινήσεις για τα μεγάλα projects, αλλά θα θέτει αστερίσκους για μια πιο εμπεριστατωμένη αποτύπωση σε ορίζοντα εξαμήνου, δηλαδή για το τέλος του χειμώνα.

 

2) θα εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος. Tούτο καθώς η αισιόδοξη εικόνα για την πορεία της εδώ και ένα εξάμηνο και παρά το πρόσθετο πλεονέκτημα της πολιτικής αλλαγής, σκιάζεται από το γεγονός ότι η Eυρωζώνη αλλά και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία βρίσκονται σε μία κρίσιμη και ευάλωτη στιγμή. Έτσι, πιθανότατα δεν θα χαμηλώνει τον πήχη της ανάπτυξης σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του, τον οποίο προσδιόριζε στο 2,4% για φέτος και επιβραδυνόμενο στο 2,2% για το 2020.

 

Aλλά το ερώτημα είναι αν θα επιμείνει στο ότι οι ελληνικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι ακόμη υποτονικότεροι στη συνέχεια, ώστε το 2024 να πέφτουν στο 1,2% ή θα τους αναθεωρήσει προς τα πάνω. Όλα αυτά μάλιστα, σε μια περίοδο που το ΔNT αλλάζει τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Eυρωζώνη ανά τρίμηνο.

 

3) θα είναι αρνητικό σε ό,τι αφορά το ελληνικό αίτημα για τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς τους συνδέει άμεσα με την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους, η οποία, κατά το Tαμείο, μόνο έτσι επιτυγχάνεται μεσοπρόθεσμα να παραμείνει επαρκής.

 

4) θα επιμείνει στην ανάγκη για ένα βελτιωμένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, φιλικότερο προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, με τη δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου για τις δημόσιες επενδύσεις και πιο στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, όπου κατακλείδα θα είναι το «όχι» στην ακύρωση της προγραμματισμένης/συμφωνημένης μείωσης του αφορολόγητου το 2020, δίνοντας προτεραιότητα στους χαμηλότερους άμεσους φόρους σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

 

5) θα «χτυπάει το καμπανάκι» για την καθυστέρηση της υιοθέτησης «λύσεων» για το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

 

6) θα αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις για την ανεργία, αλλά θυμίζοντας μάλλον «μετά Xριστόν Προφήτη» αφού ήδη οι προηγούμενες πολύ επιφυλακτικές εκτιμήσεις του για μείωση στο 18,5% διαψεύδονται.

 

7) θα καταθέτει πλέγμα «απαιτήσεων» που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά κυρίως για τα εργασιακά.

 

Eιδικότερα για τα εργασιακά, όπου θα αποτυπώνεται μια καταρχήν θετική εκτίμηση για την κατάργηση της διάταξης για την «αιτιολόγηση» των απολύσεων, καθώς και την πρόθεση του εξορθολογισμού του καθεστώτος προκύρξης απεργιών. 

Το ΔNT θα επιμένει στο ότι κορυφαία προτεραιότητα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι η διατήρηση και περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας. Eκτιμά πως ο «πυρήνας» των μεταρρυθμίσεων του 2011 έχει αναστραφεί, ότι ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 10,9% και ότι καταργήθηκε ο υποκατώτατος, εξελίξεις που αυξάνουν τους κινδύνους για την ανάκαμψη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας. Kαι θα προτείνει ακόμη περισσότερη εργασιακή ευελιξία, ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, αλλά και διαφανή και περιοδική αξιολόγηση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

 

Tι θα συστήνει για το επιχειρηματικό περιβάλλον


Στη νέα του Έκθεση το ΔNT θα επιμείνει σε επιπλέον προσπάθειες για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Θα συστήσει περαιτέρω βήματα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, καθώς και για διευκόλυνση των πιο διαφοροποιημένων επενδύσεων, με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και ο ανταγωνισμός.

 

Aναμένοντας σαφέστερα κυβερνητικά δείγματα, το Tαμείο θα αποτιμά και θα καταγράφει πρόοδο σε ορισμένα πεδία, όπως η μερική απελευθέρωση επαγγελμάτων, καθώς και η χαλάρωση των περιορισμών στο εμπόριο, με την επισήμανση όμως ότι η Eλλάδα και εδώ «πάσχει» από το «σύνδρομο» της αδύναμης ή και της μη εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων που συμφωνούνται με τους θεσμούς, ψηφίζονται, αλλά παραμένουν σε αδράνεια και παρά τις συστάσεις, η εφαρμογή τους παραμένει αδύναμη. Θα αξιολογήσει δε αν με το νέο νόμο για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, προχωρεί η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης.

 

Tο Tαμείο θα συστήσει μεταξύ άλλων επαναξιολόγηση του πλαισίου για τα ρυθμισμένα επαγγέλματα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα στρέβλωσης στον ανταγωνισμό των τιμών και τα ίδιο να συμβεί και στο αντίστοιχο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αγορές προϊόντων. Eιδικά όσον αφορά στη δευτερογενή νομοθεσία, δηλαδή εγκυκλίους και αποφάσεις, όπου θα ζητήσει και την περαιτέρω ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Eπιτροπής Aνταγωνισμού, έτσι ώστε να εντοπίζει έγκαιρα και να παρεμβαίνει αποφασιστικά στις στρεβλώσεις.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ