Τις «παρεξηγήσεις» που έχουν δημιουργηθεί μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας προσπαθεί να «λύσει» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χερμάν Βαν Ρομπάι διαμηνύοντας παράλληλα πως η απόφαση να συμμετέχουν ιδιώτες στην διάσωση της Ελλάδας δεν αποτελεί παρά μια μοναδική περίπτωση.
Στο editorial της «Le Monde» ο Ρομπάι τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί καθώς ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης έχει αρκετά «όπλα» για να στηρίξει τις χώρες που προσφεύγουν σε αυτόν.
Μιλώντας για παρεξηγήσεις επιμένει ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική περίπτωση και «οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα σε άλλες περιπτώσεις».
«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αγορές φοβούνται ακόμη πως θα υπάρξει μονομερής αλλαγή των όρων της συμφωνίας, ακόμη κι αν αυτή είναι εθελοντική, όπως έχει τώρα η περίπτωση της μείωσης μέρους του χρέους της Ελλάδας από τους ιδιώτες επενδυτές», αναφέρει ο Ρομπάι.
«Ο ιδιωτικός κλάδος δεν θα κληθεί σε άλλες περιπτώσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι Ιρλανδία και Πορτογαλία, οι άλλες δύο χώρες που έχουν ενταχθεί στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης, φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά στην προσπάθειά τους για ανάκαμψη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίστηκε ακόμη «έκπληκτος» για το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί στις αγορές μετά από τη σύνοδο, και τόνισε πως η αποτίμηση του ισπανικού και ιταλικού ρίσκου από τις αγορές, δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στα θεμελιώδη των οικονομιών τους.
«Η Ελλάδα είναι μοναδική και δεν πρέπει να συγκρίνεται με άλλες οικονομίες», δήλωσε. Η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου και οι επαναγορές χρέους θα μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 26 δισ. ευρώ περίπου ή κατά 12% του ΑΕΠ, αναφέρει στο κείμενό του.
Η Ελλάδα έχει μια καλή ευκαιρία να βγει από την κρίση εάν οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από το κοινοβούλιο υλοποιηθούν και η τεχνική βοήθεια στις επενδύσεις από την ΕΕ, αποφέρει καρπούς, επισημαίνει.
Τέλος, ο Ρομπάι δηλώνει πως ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF, έχει επαρκείς πόρους για να θέσει σε εφαρμογή τα νέα εργαλεία που χορηγήθηκαν από τη σύνοδο της 21ης Ιουλίου. Εάν χρειάζονται περισσότεροι πόροι, οι επικεφαλής των κρατών-μελών της ευρωζώνης επαναδιατύπωσαν τη δέσμευσή τους για τη σταθερότητα, αναφέρει, προσθέτοντας πως είναι αισιόδοξος πως τα εθνικά κοινοβούλια θα εγκρίνουν τις αλλαγές στον EFSF.