Στόχος η διαδικασία να γίνει πιο ελκυστική για τους φορολογούμενους
Ριζικές αλλαγές στη φορολοταρία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική για τους φορολογούμενους.
Η λοταρία των αποδείξεων ξεκίνησε ως κίνητρο για τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Στο τραπέζι, λοιπόν, βρίσκεται η αύξηση των χρηματικών επάθλων και η παροχή και μη χρηματικών επάθλων.
Κάθε μήνα με τη φορολοταρία αναδεικνύονται χίλιοι τυχεροί που ο καθένας κερδίζει από χίλια ευρώ αφορολόγητα και ακατάσχετα. Οι λαχνοί για τη συμμετοχή στη φορολοταρία συγκεντρώνονται με τη χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας.
Η πληρωμή του χρηματικού επάθλου διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Αν για κάποιο λόγο ο νικητής δεν έχει ήδη δηλώσει κάποιο λογαριασμό, θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποιημένου μηνύματος προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του Taxisnet.
Το οικονομικό επιτελείο μελετά την ενίσχυση των κινήτρων προς τους φορολογούμενους που θα χρησιμοποιούν κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές) και όχι μετρητά για τις αγορές τους.
Το χτίσιμο του αφορολογήτου
Μία πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών είναι και η περαιτέρω σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με κεντρικό στόχο ναι μεν να διατηρηθούν τα όρια των 8.636 – 9.550 (ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση), αλλά ουσιαστικά στο εξής και από το επόμενο έτος το αφορολόγητο να μπορούν να το «χτίσουν» οι φορολογούμενοι σε δύο «επίπεδα».
Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να θεσπιστεί σταθερό αφορολόγητο όριο στις 6.500 ευρώ που θα μπορούν οι φορολογούμενοι να «κατακτήσουν» με τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων και με βάση την ισχύουσα κλίμακα, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα σε όλους με πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές να φτάσουν στα ανωτέρω όρια των 8.636 ευρώ ή 9.550 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η κλίμακα που ισχύει για το «χτίσιμο» με ηλεκτρονικές συναλλαγές του αφορολόγητου ορίου, ακόμη κι εάν το «σταθερό» αφορολόγητο πέσει στις 6.500 ευρώ, είναι η εξής:
10% του εισοδήματος, όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά του είναι μέχρι 10.000 ευρώ.
10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.
Από εκεί κι ύστερα, για να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο στα ανώτατα επίπεδα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει πρόσθετες δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα.
Το όριο συναλλαγής
Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται την μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από την οποία είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο.
Το όριο αυτό είναι σήμερα 500 ευρώ και εξετάζεται να μειωθεί στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.