Δίνει “ψήφο εμπιστοσύνης” στην Ελλάδα

Επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το 2012 εφόσον συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η μεταρρυθμιστική πολιτική προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία παρουσιάστηκε την Τρίτη σε εκδήλωση στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας παρουσία του οικονομικού επιτελείου και του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

 

Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο κ. Γκουρία επεσήμανε ότι ήρθε για «να καταθέσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες, στην ελληνική οικονομία και στην κυβέρνηση» τονίζοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας θα πετύχει αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

 

Επιπλέον ο κ. Γκουρία τόνισε ότι διαφαίνονται οι πρώτες ενδείξεις μακροοικονομικής προσαρμογής, βελτιώνονται οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η μείωση του ελλείμματος με καλύτερους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

 

Αναφέρθηκε επίσης στο «φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο συνδέεται με την ανάπτυξη» και το οποίο σε συνδυασμό με όλες τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσει, πάντα κατά τον κ. Γκουρία, το ελληνικό χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2035, δηλαδή «για την επόμενη γενιά».

 

«Η προσπάθεια που καταβάλλετε έχει νόημα» είπε. «Είναι εφικτό να πετύχετε και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε για να σταματήσει η αβεβαιότητα και το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί η κρίση» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ στην Αθήνα.

 

Βενιζέλος: «Θετικό μήνυμα στις αγορές»

 

«Φίλε κύριε Γκουρία το μήνυμα που στείλατε σήμερα προς τις αγορές και τη διεθνή κοινή γνώμη είναι απλό και καθαρό: Ναι, η Ελλάδα μπορεί» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρέπει να καταστήσουμε όχι μόνο το δημόσιο χρέος αλλά το ίδιο το κράτος μας και την ίδια την κοινωνία μας βιώσιμη» πρόθεσε ο υπουργός και έκανε λόγο για μια δύσκολη προσπάθεια για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του ελληνικού δημοσίου χρέους που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες.

 

«Έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό “Σχέδιο Μάρσαλ” για την Ελλάδα» είπε ο υπουργός Οικονομικών. Όσον αφορά τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν διεθνείς διασφαλίσεις οι οποίες αφορούν ακόμη και «τις μικρές, τις πολύ μικρές τράπεζες». Ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από το «χρονοδιάγραμμα ή το στοχοδιάγραμμα» διότι σε αυτή την περίπτωση «θα αρχίσει αμέσως η αμφισβήτηση διεθνώς». «Αν δεν υπάρχουμε δημοσιονομικά δεν υπάρχουμε ούτε εθνικά ούτε κοινωνικά» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

 

«Επιτέλους η ελληνική οικονομία άρχισε να παράγει καλές ειδήσεις, και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την έκθεση του ΟΟΣΑ» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 

Ο υπουργός είπε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ «διαψεύδει τις Κασσάνδρες που πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας του τελευταίους 20 μήνες» και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό, έκθεση διεθνούς Οργανισμού καταγράφει ένα τέρμα στην κατρακύλα της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν επίσης ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών κύριοι Φ. Σαχινίδης και Π. Οικονόμου ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γ. Ζανιάς. Παρόντες στην αίθουσα ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, η πρώην υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη και διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων τραπεζών.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ