Την ελληνική πραγματικότητα εν μέσω κρίσης προσπαθεί να σκιαγραφήσει η εφημερίδα «The Guardian» μέσω της ανταποκρίτριάς του στην Αθήνα.
Το μεγαλύτερο «ξεπούλημα» της Δύσης αλλά με την εντυπωσιακή παραδοχή της ελληνικής κοινωνίας, η σιωπηρή φυγή τεράστιων κεφαλαίων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η «κινεζοποίηση» της αγοράς εργασίας, ο παραλληλισμός της Αθήνας με το Μπουένος Άιρες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της «Ελλάδας της κρίσης» σύμφωνα με τη guardian.
H ανταποκρίτρια χαρακτηρίζει υποχρέωση τεραστίων διαστάσεων το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ακύρωσε τις θερινές του διακοπές για να επισπεύσει τη διάλυση ενός τομέα η δημιουργία του οποίου ήταν σε μεγάλο βαθμό έργο του πατέρα του τη δεκαετία του 1980.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο βαθμός αποδοχής της αναγκαιότητας πολλών ιδιωτικοποιήσεων έχει προκαλέσει έκπληξη. Πολλοί είναι οι πολίτες που θεωρούν ότι μόνο με τις ιδιωτικοποιήσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να προσελκυστούν οι απαραίτητες ξένες επενδύσεις, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Επιπλέον η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Στέφανου Μάνου αλλά και του προέδρου της ΓΣΕΕ Ανδρέα Παναγόπουλου.
Ο Στέφανος Μάνος επιβεβαιώνει ότι έχει υπάρξει μια αλλαγή στη διάθεση των Ελλήνων, αν και προειδοποιεί ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει λίγο, καθώς η κυβέρνηση προβαίνει σε πωλήσεις μόνο υπό μεγάλη πίεση από τους διεθνείς πιστωτές της.
Ο κ. Μάνος διατυπώνει επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο το στενό χρονοδιάγραμμα θα οδηγήσει σε πωλήσεις σε χαμηλές τιμές.
Η ανταποκρίτρια του Γκάρντιαν κάνει λόγο για προσπάθεια προσέλκυσης χωρών με μεγάλα δημόσια επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και για ενδιαφέρον επιχειρηματιών στην Ελλάδα με συμμετοχή στο χώρο των ΜΜΕ, που όπως έχει αναφέρει ένας σχολιαστής απειλεί με «εμφύλιο πόλεμο».
Φιλοξενούνται επίσης δηλώσεις του κ. Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ που προειδοποιεί ότι θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση στην πώληση τομέων με στρατηγικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, τα ταχυδρομεία και τα λιμάνια.
Η Ελλάδα σε πανικό
Απεσταλμένος της εφημερίδας στην Αθήνα περιγράφει πώς οι Έλληνες σε κατάσταση πανικού αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, κάνοντας για λόγο για σιωπηρή φυγή κεφαλαίων. Υπάλληλος τράπεζας δηλώνει ότι δεν έχει ξαναδεί τέτοιον πανικό στα 31 χρόνια που εργάζεται, ενώ γλαφυρή είναι περιγραφή της έλλειψης χρηματοκιβωτίων και θυρίδων λόγω της μεγάλης ζήτησης. Σημειώνεται ότι μόνο το Μάιο σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ αποσύρθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα.
Ο συντάκτης του Γκάρντιαν σχολιάζει ότι το πιο περίεργο από όλα είναι ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει τίποτα κακό στη μεταμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας, έστω κι αν αυτή οδεύει προς μια «κινεζοποίηση» όπως δηλώνουν τα συνδικάτα, δηλαδή μια οικονομία με φθηνό εργατικό δυναμικό που θα μοιάζει με αναπτυσσόμενη οικονομία.
Περιγράφονται επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει και ο ιδιωτικός τομέας, με καταστήματα να έχουν κλείσει ακόμα και στο Κολωνάκι και με το πλήγμα να είναι βαρύ για τη μεσαία τάξη, «όπως είχε συμβεί στο Μπουένος Άιρες κατά την κρίση της περασμένη δεκαετίας». Ιερέας περιγράφει πώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι καλοντυμένοι εμφανίζονται για πρώτη φορά στα συσσίτια της ενορίας του, με τον ίδιο να δηλώνει ότι ψάχνει και δεύτερη δουλειά λόγω των περικοπών.
Σε άλλη ανταπόκριση του απεσταλμένου του Γκάρντιαν γίνεται αναφορά στο χρέος που προστέθηκε στο δημόσιο από τη δημοτική αγορά κτήματος στην περιοχή Ζωγράφου. Περιγράφεται πώς σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου αγόρασε τμήμα της έκτασης και πώς ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να υποχρεώθηκε να πληρώσει τμήμα του χρέους του δήμου σε αυστριακή τράπεζα με βάση στην Κύπρο.
Η υπόθεση συνδυάζεται με το αίτημα όσων ζητούν να χαρακτηριστεί τμήμα του ελληνικού χρέους ειδεχθές και να διαγραφεί.