Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων
Οι χθεσινές δηλώσεις της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μελλοντικής Πρόέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δίνουν ακόμα μια νότα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου υπό τον τίτλο «ανάπτυξη για όλους».
Η κα Λαγκάρντ συνηγόρησε υπέρ της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να εξασφαλίζει για τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους πρόκειται για «εξαιρετική θετική» τοποθέτηση εκ μέρους της Γαλλίδας πολιτικού, που αποτυπώνει την εντύπωση που επικρατεί πανευρωπαϊκά ότι «η Ελλάδα σταδιακά ανακτά την αξιοπιστία της». Όπως υπογραμμίζουν, ο Kυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την ΔΕΘ του 2016 κιόλας είχε θέσει με σαφήνεια τον στόχο μείωσης των πλεονασμάτων.
Από τότε, επισημαίνουν, τον υποστηρίζει σταθερά, περιγράφοντας και την τακτική που θα ακολουθήσει: «Ότι δηλαδή, κάνουμε μεταρρυθμίσεις, αποκτούμε αξιοπιστία και στη συνέχεια επιτυγχάνουμε τον στόχο μας».
Γι΄ αυτό και, όπως συμπληρώνουν, παρά την κριτική του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που, ενώ είναι εκείνοι που συνομολόγησαν τα υπερβολικά πλεονάσματα, κατηγορούσαν τον κ. Μητοστάκη. ότι δεν έθεσε το ζήτημα στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, απεδείχθη ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο και το εφαρμόζει μεθοδικά και επίμονα» προκειμένου να δημιουργηθούν οι αναγκαίες και ικανές συνθήκες για την επίτευξη του στόχου.
Επισημαίνουν ότι σε όλες τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, ήταν ξεκάθαρο πως το βασικό ζήτημα, ιδίως σε αυτή την περίοδο, είναι για όλη την Ευρώπη η τόνωση της ανάπτυξης. «Ο,τιδήποτε, λοιπόν, μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη είναι καλοδεχούμενο για όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», σημειώνουν.
Συνδέουν δε την τοποθέτηση της επόμενης επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την ατμόσφαιρα που συνάντησε ο πρωθυπουργός σε όλες τις διεθνείς επαφές και κυρίως στο Παρίσι, καθώς η κ. Λαγκάρντ απηχεί κυρίως τη βούληση του προέδρου Μακρόν ο οποίος έδωσε μάχη για να μετατεθεί στη Φρανκφούρτη μετά τη θητεία της στο ΔΝΤ.
Γι΄ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, στην απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που δέχθηκε στη Χάγη, συνέδεσε το ζήτημα των πλεονασμάτων με αναπτυξιακές πολιτικές, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, σε προηγούμενες συνεδριάσεις στο Euroworking Group και το Eurogroup.
Κατόπιν τούτου, κυβερνητικοί επιτελείς προβάλουν το μήνυμα ότι όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις, αλλά και οι μειώσεις δαπανών -προκειμένου να μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και το 2019 και το 2020- θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο θα κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Μέχρι τότε, λένε, θα υπάρχει μια οριστική κατάληξη όλων σχετικών των συζητήσεων. Το φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλα όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, αλλά κάποια από αυτά θα έχουν σταδιακή υλοποίηση, όπως η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% και από το 24% στο 20% την επόμενη χρονιά.