Μέχρι τώρα και μετά από δεκαετία που ξεκίνησε η διαδικασία δημιουργίας Εθνικού Κτηματολογίου, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που έχουν ενταχθεί είναι κάτω από το 26%. Σημειωτέων πως αν οι εντάξεις δεν ξεπεράσουν το 60%, στην ουσία δεν υπάρχει Κτηματολόγιο
Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να επιβάλει πολλαπλά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων που καθυστερούν να υποβάλλουν αιτήσεις και να εντάξουν τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο.
Παρά τα πρόστιμα που προβλέπονται, αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη, οι κάτοχοι ακινήτων δεν σπεύδουν να τα εντάξουν στο Κτηματολόγιο, παρά τις παρατάσεις που δίνονται.
Οι αιτίες είναι το πολύπλοκο σύστημα της ιδιοκτησίας στην Ελλάδα η απώλεια ή η μη ύπαρξη τίτλων ιδιοκτησίας και η γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται. Ειδική η τελευταία περίπτωση, σε συνδυασμό και με την απώλεια τίτλων ιδιοκτησίας αποθαρρύνει τους περισσότερους ιδιοκτήτες για να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Η πρόταση για τα πρόστιμα
Προκειμένου να ξεκολλήσει και να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στο των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στο υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζονται διάφορα σενάρια, με κυριότερο, την αύξηση των προστίμων, για όσους δεν εντάσσονται στο Κτηματολόγιο.
Ειδικότερα, σήμερα προβλέπονται εφάπαξ πρόστιμα για όσους υποβάλλουν αιτήσεις εκπρόθεσμα.
Η πρόταση που υποβάλλουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και του Κτηματολογίου, στον ΥΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη είναι να καθιερωθούν πολλαπλά πρόστιμα.
Δηλαδή το προβλεπόμενο πρόστιμο να πολλαπλασιάζεται για κάθε μήνα που καθυστερεί ο ιδιοκτήτης να υποβάλλει την αίτηση. Παράδειγμα, όταν προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη δήλωση ανεξάρτητα από το αν το διάστημα από την απώλεια της προθεσμίας είναι ένας μήνας ή ένας χρόνος, με τη νέα πρόταση να προβλεφθεί ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ, θα επιβάλλεται για κάθε μήνα καθυστέρησης! Ο ιδιοκτήτης που καθυστερεί π.χ. 5 μήνες, θα πληρώνει 500 ευρώ πρόστιμο κ.ο.κ.
Ενδεχομένως τα αρχικά πρόστιμα να μειωθούν, ώστε σε περίπτωση πολλαπλασιασμού τους ανάλογα με τους μήνες καθυστέρησης να μην φτάνουν σε απαγορευτικά επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο με τον μήνα θα ασκήσει πιέσεις στους ιδιοκτήτες ώστε «να τελειώνουν» με το Κτηματολόγιο.
Πάντως το ΥΠΕΝ εδώ και αρκετό διάστημα έχει καλέσει τους πολίτες να υποβάλουν αρχικές αιτήσεις στο Κτηματολόγιο και κατόπιν, σταδιακά, να τις ολοκληρώσουν.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι, τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμη δήλωση, προβλέπονται εδώ και δέκα χρόνια. Όμως, ενώ βεβαιώνονται ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Δηλαδή βεβαιώθηκε πρόστιμο εκπρόθεσμης δήλωση στον Χ ιδιοκτήτη, αλλά ακόμη δεν έχει κληθεί να το πληρώσει.
Σήμερα, ο υπολογισμός του προστίμου εξαρτάται από το είδος, το μέγεθος και τη θέση (εντός –εκτός οικισμού) του ακινήτου.
Αναλυτικότερα:
Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής
Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 70 ευρώ
Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 400 τ.μ. – Πρόστιμο 120 ευρώ
Για γεωτεμάχιο με κτίσμα μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 150 ευρώ
Για γεωτεμάχιο με κτίσμα άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 ευρώ
Για διηρημένη ιδιοκτησία μέχρι 200 τ.μ. – Πρόστιμο 100 ευρώ
Για διηρημένης ιδιοκτησίας άνω των 200 τ.μ. – Πρόστιμο 250 ευρώ
Για βοηθητικό χώρο (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) – Πρόστιμο 50 ευρώ
Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή
Για αδόμητο γεωτεμάχιο κάτω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 70 ευρώ
Για αδόμητο γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. – Πρόστιμο 100 ευρώ
Για γεωτεμάχιο άνω των 4.000 τ.μ. με κτίσμα – Πρόστιμο 200 ευρώ
Για κάθε άλλο δικαίωμα (π.χ. δουλεία κλπ ) – Πρόστιμο 70 ευρώ